Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/news/1/246/vk-skasuvala-re-strats-yu-kandidat-v-v-narodn-deputati-klyu-va-ta-ar-ya/

Версия для печати / Оригинальная версия





ЦВК скасувала реєстрацію кандидатів в народні депутати Клюєва та Шарія


3 липня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела Голова Комісії Тетяна Сліпачук. Як повідомлялося, 23 червня Комісія відповідно до виборчого закону своєю постановою № 1196 відмовила в реєстрації Клюєва А.П., висунутого Ліберальною партією України, кандидатом у народні депутати України в ОВО № 46 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Рішення було прийняте за результатами розгляду відповідних документів та враховуючи, що наявні в ЦВК документи і матеріали не давали підстав для встановлення факту проживання Клюєва А.П. в Україні протягом останніх п’яти років.

Постановою Верховного Суду від 30 червня 2019 року в справі № 855/170/19 Комісію зобов’язано повторно розглянути подані Ліберальною партією України документи щодо реєстрації кандидатом у народні депутати України Клюєва А.П. в ОВО № 46 з урахуванням висновків, наведених Верховним Судом у вказаному рішенні, які унеможливили виконання судового рішення в інший спосіб, ніж прийняття рішення про реєстрацію. Відтак, ЦВК 2 липня зареєструвала кандидата у народні депутати України Клюєва А.П., висунутого Ліберальною партією України в ОВО № 46, на позачергових виборах народних депутатів України.

На звернення ЦВК до правоохоронних органів, а також враховуючи великий суспільний резонанс, 3 липня 2019 року до Центральної виборчої комісії надійшли листи Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Національної поліції України, датовані тим самим днем, а також Міністерства внутрішніх справ України від 2 липня 2019 року, у яких стверджується, що Клюєв А.П. не проживає на території України останніх п’ять років, що є порушенням статті 76 Конституції України.

Як вбачається з отриманої інформації, слідчим управлінням спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України наразі проводяться досудові розслідування у двох кримінальних провадженнях, у яких Клюєву А.П. повідомлено підозри у вчиненні кримінальних правопорушень. Крім того, у зв’язку з ухилянням Клюєва А.П. від органів слідства оголошено його розшук у вказаних кримінальних провадженнях та слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва надано дозвіл на затримання підозрюваного Клюєва А.П.

Також відповідно до листа Генеральної прокуратури України, згідно з показами свідків, зокрема працівників Управління державної охорони, якими у лютому 2014 року здійснювалась охорона колишнього Президента України Януковича В.Ф., Клюєв А.П. супроводжував Януковича В.Ф. у період з 21 до 23 лютого 2014 року під час перетинання останнім державного кордону України, що свідчить про те, що Клюєв А.П. за сприянням органів влади Російської Федерації мав можливість перетинати державний кордон України та Російської Федерації поза митним та прикордонним контролем для переховування від слідства та суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

У березні 2014 року Головним управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Донецькій області надано інформацію про те, що за адресою реєстрації Клюєва А.П. у місті Донецьку ніхто не проживає. Установлено, що у грудні 2016 року Клюєв А.П. брав участь у судових засіданнях Дорогомилівського районного суду міста Москви.

Зазначене підтверджується і тим, що органом досудового розслідування з використанням засобів кур’єрської доставки ТОВ "КАРГО ЕКСПРЕС ЛТД" надіслано три поштові відправлення у період з 2017 до 2019 року, адресовані Клюєву А.П., за вказаною адресою місця його реєстрації у місті Донецьку, жодне з яких адресату не вручено.

Комісією по контролю за файлами Інтерполу на запит прокурора повідомлено, що Клюєв А.П. уповноважив інформувати НЦБ Інтерполу України про своє поточне місцеперебування за адресою: селище Шульгіно, Одінцовський район, Московська область, Російська Федерація.

Крім того, 23 травня 2019 року до Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України та 24 травня 2019 року до Генеральної прокуратури України надійшли листи Клюєва А.П.,  в яких зазначено таку адресу "для листування": селище Шульгіно, Одінцовський район, Московська область, Російська Федерація.

Враховуючи вказані обставини, оперативні підрозділи не мають можливості проведення щодо Клюєва А.П. оперативно-розшукових заходів, у зв’язку з його виїздом на постійне місце проживання за межі України.

За висновком Служби безпеки України (лист від 3 липня 2019 року № 99/406) Клюєв А.П. з 2014 року на території України не перебував, офіційні пункти пропуску державного кордону України не перетинав.

З огляду на зазначене Клюєвим А.П. не дотримано вимог Конституції України та Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Враховуючи викладене, Комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Клюєва А.П., висунутого Ліберальною партією України в ОВО № 46 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

При цьому Комісія внесла зміни до своєї постанови від 26 червня 2019 року № 1346 "Про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України для голосування в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року", виключивши з відповідного додатка відомості про зазначеного кандидата у народні депутати України.

Як відомо, 24 червня ЦВК відповідно до виборчого закону своєю постановою № 1270 відмовила в реєстрації Шарія А.А. кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ШАРІЯ" під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України  21 липня 2019 року. Рішення прийняте за результатами розгляду відповідних документів та враховуючи, що наявні в Комісії документи і матеріали не давали підстав для встановлення факту проживання Шарія А.А. в Україні протягом останніх п’яти років.

Постановою Верховного Суду від 30 червня 2019 року в справі № 855/186/19 Комісію зобов’язано повторно розглянути заяву ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ШАРІЯ" стосовно реєстрації кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України в частині реєстрації Шарія А.А. кандидатом у народні депутати України, включеним до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ШАРІЯ" під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України  з урахуванням висновків суду, викладених у зазначеній постанові. На виконання означеного рішення Верховного Суду та відповідно до його висновків, які унеможливили виконання судового рішення в інший спосіб, ніж прийняття рішення про реєстрацію, ЦВК 2 липня зареєструвала кандидата у народні депутати України Шарія А.А., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ШАРІЯ" під № 1, в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

За аналогічним зверненням ЦВК до правоохоронних органів 3 липня 2019 року до Комісії надійшов лист Служби безпеки України, датований тим самим днем, згідно з яким нею вивчено ситуацію щодо реєстрації Комісією громадянина України Шарія А.А., за результатом чого Комісію повідомлено, що Шарій А.А. виїхав за межі України 24 січня 2012 року через пункт пропуску "Зернове" (Сумська область) потягом Ковель – Москва та після цього на територію України не в’їжджав.

Також СБУ поінформувала, що згідно з постановою Шевченківського районного суду міста Києва від 20 лютого 2012 року  стосовно громадянина Шарія А.А. обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та оголошено його у розшук. У постанові того самого суду від 10 квітня 2019 року йдеться про те, що 27 лютого 2014 року за повідомленням Робочого апарату Укрбюро Інтерполу місцезнаходження Шарія А.А. встановлено на території Королівства Нідерланди. Відповідно до листа Солом’янського Головного управління Національної поліції у м. Києві 15 травня 2018 року суд поінформовано, що вказана особа проживає у Литовській Республіці. Окрім іншого, в рішенні Шевченківського районного суду міста Києва від 10 квітня 2019 року зазначається, що Міністерством безпеки та юстиції Нідерландів 22 липня 2013 року повідомлено Генеральну прокуратуру України щодо наявності в обвинуваченого Шарія А.А. статусу біженця, що унеможливлює його видачу Україні відповідно до Женевської конвенції 1951 року. Таким чином, з урахуванням вищенаведеного Служба безпеки України вважає, що Шарій А.А. з 24 січня 2012 року на території України не  перебував.

З огляду на зазначене Шарієм А.А. не дотримано вимог Конституції України та Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Враховуючи викладене, Комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Шарія А.А., включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ШАРІЯ" під № 1, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України
21 липня 2019 року, виключивши його із зазначеного виборчого списку.

cvk.gov.ua




Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X