Русский Выберите язык  Выберите язык

Кличко:Фальсификации выборов начинаются сегодня с формирования УИК

Жеребкування до ДВК – один з етапів підготовки Партії регіонів до масштабних фальсифікації виборів, зупинити яке мають опозиційні партії і самі виборці. Так лідер партії «УДАР» Віталій Кличко прокоментував процес формування дільничних виборчих комісій під час спілкування з журналістами в Луганську.

За словами політика, парадоксальною виявилася ситуація, коли третя за підтримкою виборців політична сила «УДАР» не отримала своїх представників в ОВК. Але формування дільничних виборчих комісій відбувається зі ще більшими порушеннями і фальсифікаціями, наголосив політик. «Тепер, коли ми побачили, як формують дільничні виборчі комісії, ми розуміємо, що це система. Адже ті порушення, які відбуваються під час жеребкування – коли його результати повністю підганяють під інтереси партії влади, навмисна плутанина і помилки в прізвищах при поданні кандидатур, абсолютна непрозорість процесу жеребкування – все це переконує лише в одному. Що влада вже на етапі формування комісій готується до масштабних фальсифікацій виборів», – наголосив політик.

Кличко звернувся до тих людей, яких ангажують працювати в комісіях: «Беручи участь в маніпуляціях і фальсифікаціях, ви рубаєте гілку, на якій сидите. Не можна продавати своє майбутнє. Має ж бути в людей громадянська свідомість, і саме зараз час її проявити. Бо ці вибори – серйозний тест для України. Якщо ми його не пройдемо – в нас не залишиться жодних шансів на успіх щодо євроінтеграції та демократичних перетворень», – сказав лідер «УДАРу».

Водночас в «УДАРі» наголосили, що протягом формування комісій по всій країні були зафіксовані численні порушення процедури жеребкування. В багатьох випадках порушувалася рівність прав і можливостей суб’єктів виборчого процесу щодо участі в ДВК, порушувалася сама процедура – коли жеребкування не було публічним, про відповідні засідання ОВК не повідомляли опозиційних членів комісій, чинилися перешкоди спостерігачам та ЗМІ, під надуманими приводами проводили повторне жеребкування.

В «УДАРі» заявляють, що Партія регіонів зробила все можливе, аби сформувати під себе склад ДВК, часто використовуючи для цинічні та брутальні методи, відверто порушуючи закон. Так, у 223-му окрузі в столиці уповноважену особу від «УДАРу» вивезли в наручниках із засідання ОВК – щоб не заважав. В Ірпені на 95 виборчому окрузі засідання комісії вирішили проводити таємно, для чого до приміщення комісії привели кілька десятків хлопців міцної статури – студентів Податкової академії «регіонала» Мельника. Вони провокували сварки та бійки, штовханину, всіляко перешкоджали ЗМІ та представникам опозиційних сил потрапити на засідання. В місті Лохвиця на Полтавщині на 151 окрузі в жеребкуванні чомусь також брали участь партії, що мають фракції у нинішній ВР, і автоматично мали б включатися до складу комісії. Найцікавіше відбулося під час самого жеребкування, коли папірці з номерами провладних та опозиційних партій чітко відрізнялися за формою та розміром, і витягти потрібний номер було не важко. Контролював процес мер міста, якому як посадовій особі заборонено втручатися у процедуру жеребкування.

На Полтавщині для обрання «потрібних» членів ОВК виготовлено дві форми жеребку

В місті Лохвиця на Полтавщині у ОВК округу № 151 під час жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій було використано два види жеребку, аби витягти «потрібні» жеребки з номерами «правильних» партій. Про ряд грубих порушень закону під час жеребкування повідомив кандидат від «УДАРу» на 151 окрузі Тарас Кутовий.

Зокрема, в жеребкуванні взяли участь ті партії, які мають фракції у нинішній Верховній Раді і мали б автоматично включатися у комісії. В результаті до складу комісій увійшли представники провладних політичних сил, які витіснили із списку «прохідних» опозиційні сили. «Контролював» засідання комісії особисто мер міста Вячеслав Демчук.

Після завершення процедури жеребкування та формування списків членів дільничних виборчих комісій представники опозиції попросили перевірити виготовлені жереби. В результаті з'ясувалось, що папірці з номерами провладних політичних сил були згорнуті в невеликі тугі жереби у формі квадрата, а опозиційних – у великі й продовгуваті. Представники «УДАРу» заявляють про нелегітимність подібного жеребкування – адже воно перетворилося на фікцію, де просто витягували жеребок потрібної форми та розміру.

В «УДАРі» нагадують, що під час позачергових виборів до ВР у 2007 році процедура жеребкування виглядала по-іншому: конверти із вкладеними в них картками діставали з одного більшого за розміром конверта і поміщали у барабан. За дорученням головуючого член комісії обертав барабан не менше трьох разів, перемішуючи у такий спосіб конверти з картками. Після кожного такого перемішування представники партій (блоків) за встановленою черговістю згідно із списком партій (блоків) діставали з барабана конверти з картками, відкривали їх, оголошували та демонстрували номер, зазначений на вкладеній у конверт картці. В «УДАРі» зауважують, що ЦВК змінила цей порядок проведення жеребкування за 5 днів до засідання окружних виборчих комісій, всупереч рекомендаціям спеціальної Венеціанської комісії щодо неможливості зміни норм виборчого законодавства за рік до проведення виборів.

В «УДАРі» заявляють, що порушення процедури жеребкування при формуванні ДВК мають системний і масовий характер, що по всій краіні зафіксовані порушення закону, що свідчать про початок фальсифікацій виборів. Так, станом на ранок 22 вересня ОВК 151 округу не надала розподіл місць у ДВК для субєктів виборчого процесу через те, що начебто «зламалась компютера система і програма не працює».
Кандидат від УДАРу Тарас Кутовий вже готує позовну заяву з викладеними порушеннями у нинішньому жеребкуванні до окружного адміністративного суду Полтавської області з вимогою визнання недійсними і скасувати результати жеребкування щодо розподілу кандидатур до ДВК у виборчому окрузі №151, та зобов’язати ОВК провести повторне жеребкування.

klichko.org


 

 

Автор: admin от 22.09.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X