Русский Выберите язык  Выберите язык

ЦИК отказала Кармазину в регистрации

Юрій Кармазін розповів, що Центральна виборча комісія зумисно відмовилася зареєструвати його кандидатом у депутати Верховної Ради по мажоритарних округах. Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua.

"Я подав документи по 151 виборчому округу по Полтавській області 10 серпня, при чому, тримав це в цілковитій таємниці. Сказав тільки, що по цій області, а округ ніхто не знав. Крім того, по цій області я робив рухи по кільком округам щоби унеможливити різні неприємні історії, - розповів нардеп. - Документи подав після обіду, а вранці наступного дня мені подзвонили: "А ви не боїтесь, що по тому округу з'явиться Кармазін Юрій Анатолійович?". Я сказав, що ніхто не знає, на який округ я подав".

Кармазін додав: "Я почав дивитися, що підозріло ЦВК не віддає документів на реєстрацію. І 13 серпня зробив такий хід, розуміючи, що тягнеться час, щоби зробити двійника, - подав документи ще по 179 округу по Харківській області. Виходячи з того, що закон, по-перше, не забороняє висуватися по кільком округам, а, по-друге, через те, щоби технологію з двійниками нівелювати".

Він наголосив, що технологія двійників під час цієї виборчої кампанії вже використовувалася неодноразово. Переважно це робила влада, підкреслив Кармазін.

"Я розумів, що я для влади як кістка в горлі, тому вживав якісь заходи для захисту. Я уважно слідкував, кули буде моє питання виноситися на ЦВК. Воно було винесено сьогодні аж на вечір, а раніше, сьогодні вранці о 9.30 була зареєстрована моя заява про те, що своє висування щодо 179 округу Харківської області я відкликаю", - розповів далі нардеп.

Він переконаний: "Тобто, жодних правових підставм для відмови, навіть гіпотетичних, теоретичних не залишалося. Тим більше, що закон явно недолугий і, в принципі, дозволяє балотуватися хоч по 225 округах, якщо ти самовисуванець. Більше того, стаття 60 не передбачає взагалі можливості зняття з цих мотивів з реєстрації, чи відмови у реєстрації".

Незважаючи на це, за словами Кармазіна, ЦВК прийняло рішення про відмову в реєстрації, перед цим навіть не запросивши його, оскільки питання було спірне.

"Я вважаю це сугубо вмотивованим політичним рішенням, яке я буду оскаржувати", - підкреслив нардеп.

Він запевнив: "Я хочу сказати: Кармазін був, є і буде народним депутатом!".

Так, зокрема, нардеп розповів, що 23% всіх законодавчих пропозицій у Верховній Раді були саме його, із них 42% враховані повністю, частково чи редакційно. "Мені належить більше 10% виступів — це 3672 виступи тільки в останній Верховній Раді, - додав він. - Очевидно така моя позиція не влаштовувала тих, у кого є більшість у ВР, у кого є більшість у ЦВК і саме цим я можу пояснити відмову у реєстрації".

Кармазін розповів, що буде оскаржувати це рішення ЦВК у суді.

"Я розумію технологію — мене просто хочуть позбавити часу на ведення передвиборної кампанії. Надзвичайно злякалися провладні кандидати мого з'явлення в Полтавській області, де все вже розділено на користь партії влади. На Полтавщині існують проекти поголовного підкупу виборців, який просто відкрито ведеться від роздачі коштів по 100 грн до роздачі гречки, олії і т.д.", - підкреслив нардеп.
 


 

ПОСТАНОВА ЦВК

15 серпня 2012 року № 417

Про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Кармазіна Ю.А.

 

До Центральної виборчої комісії 10 серпня 2012 року надійшла заява разом з іншими документами Кармазіна Юрія Анатолійовича щодо реєстрації його кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 151 у порядку самовисування.

Також 13 серпня 2012 року до Центральної виборчої комісії надійшла заява разом з іншими документами Кармазіна Юрія Анатолійовича щодо реєстрації його кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 179 у порядку самовисування.

До Центральної виборчої комісії 15 серпня 2012 року надійшла заява кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 179 Кармазіна Ю.А. про відмову балотуватися згідно з пунктом 1 частини четвертої статті 61 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон).

Розглянувши зазначені документи, Центральна виборча комісія встановила наявність підстав для відмови в реєстрації кандидата у народні депутати України Кармазіна Ю.А. у відповідних одномандатних виборчих округах з огляду на таке.

Згідно з частиною третьою статті 52 Закону право висування кандидатів у депутати в одномандатних округах реалізується виборцями через партії або шляхом самовисування у порядку, передбаченому Законом.

Центральна виборча комісія реєструє кандидата у депутати, який балотується в одномандатному окрузі в порядку самовисування, за умови пред’явлення ним особисто одного із документів, передбачених пунктами 1 або 2 частини третьої статті 2 Закону, та отримання нею документів, визначених частиною другою статті 55 Закону.

Разом з тим, відповідно до частини п’ятої статті 59 Закону Центральна виборча комісія у разі встановлення, що особа, висунута кандидатом у депутати в одному із одномандатних округів за її письмовою заявою про згоду балотування від партії або у порядку самовисування, одночасно висунута кандидатом у депутати в іншому одномандатному окрузі за її письмовою заявою про згоду балотування кандидатом у депутати від партії або в порядку самовисування, приймає рішення про відмову у реєстрації або про скасування реєстрації такої особи кандидатом у депутати у відповідних одномандатних округах.

Подані Кармазіним Ю.А. документи 10 та 13 серпня 2012 року свідчать, що зазначена особа висунута кандидатом у народні депутати України за його письмовими заявами про самовисування одночасно в одномандатних виборчих округах № 151 та № 179. Вказане є підставою для прийняття рішення про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України у відповідних одномандатних виборчих округах згідно із частиною п’ятою статті 59 Закону.

При цьому Центральна виборча комісія не бере до уваги заяву кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 179 Кармазіна Ю.А. про відмову балотуватися згідно з пунктом 1 частини четвертої статті 61 Закону, оскільки станом на день подання заяви вказана особа не є зареєстрованим Центральною виборчою комісією у встановленому Законом порядку кандидатом у народні депутати України,  що свідчить про відсутність правових підстав для прийняття рішення про скасування реєстрації такого кандидата.

Крім того, на порушення вимог пункту 1 частини другої статті 55 Закону в заявах про самовисування відсутнє зобов’язання Кармазіна Ю.А. у разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України несумісна з мандатом народного депутата України (або зазначення того, що така діяльність ним не здійснюється).

За таких обставин подані Кармазіним Ю.А. заяви не є заявами про самовисування кандидата у народні депутати України у розумінні пункту 1 частини другої статті 55 Закону.

Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 52, частини другої статті 55, частини третьої статті 56, частини п’ятої статті 59, пункту 2 частини першої, частини другої статті 60 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 – 13, пунктом 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Відмовити в реєстрації кандидата у народні депутати України Кармазіна Юрія Анатолійовича в одномандатних виборчих округах № 151 та № 179.

2. Повернути Кармазіну Ю.А. внесені ним грошові застави.

3. Цю постанову надіслати Кармазіну Ю.А., а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова Центральної виборчої комісії     В. ШАПОВАЛ

 

 

 

Автор: admin от 16.08.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X