Русский Выберите язык  Выберите язык

Оппозиция требует немедленно прекратить нарушения на выборах и обеспечить честный подсчет голосов

Недемократичність виборів може означати фактичну ізоляцію України. Об’єднана опозиція виступає категорично проти цього. Про це заявив голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на прес-конференції в Чернівцях у неділю, 21 жовтня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що загалом по Україні відбувається масова скупка голосів і тиск на виборців. «Жодного рішення з цього приводу чинним президентом не було прийнято», - наголосив він.

Зокрема, за його словами, за звітом громадської організації «Опора», яка проводить спостереження за виборами в Україні, Чернівецька область посіла перше місце за кількістю фальсифікацій на виборах і за адміністративним тиском і підкупом виборців. «Ми вважаємо, що за цим стоїть персонально голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв, який знаходиться під впливом бізнес- і політичних груп», - наголосив він.

Він підкреслив, що Об’єднана опозиція вимагає відставки голови обласної державної адміністрації Михайла Папієва за фактичні злочини під час виборчого процесу. «Більш того, вважаю, що після відставки повинна бути порушена кримінальна справа по відношенню до керівника області та по відношенню до тих осіб, які тиснуть на державних службовців, залякують членів комісій, скуповують голоси виборців, тиснуть на ОВК і ДВК».

«За цим стоїть безпосередньо влада, і безпосередньо обласна влада і правоохоронне міліцейське начальство до цього причетні. Ми вимагаємо негайної реакції від президента Януковича», – наголосив Арсеній Яценюк.

На його переконання, говорити про повну демократичність виборчого процесу уже не є можливим: «Зараз визначення виборчого процесу лежить в площині – частково демократичні чи недемократичні в цілому».

Він наголосив, що недемократичність виборів може означати для України зупинку переговорного процесу щодо безвізового режиму для українців, «зупинку процесу підписання угоди про політичну асоціацію з ЄС і зону вільної торгівлі і фактично ізоляцію країни. З огляду на те, які економічні проблеми Україну очікують в наступному році, мені ще й важко уявити, що відновиться програма співпраці з МВФ. Тоталітарним режимам грошей не дають. І щоб не сталось так, що замість ЄС ми отримаємо інший союз. Колись він називався Радянським, а тепер Митний союз».

«Ми категорично проти введення санкцій проти народу України», - наголосив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що Об’єднана опозиція вимагає, аби президент дав вказівку генеральному прокурору України «забезпечити хоча б адекватність підрахунку голосів у день виборів».

«Ми вимагаємо від чинної влади, від чинного президента і уряду принаймні в останній тиждень забезпечити виконання закону про вибори, зупинити масові порушення, які пов’язані із скупкою голосів та тиском на членів виборчих комісій та на державних службовців і забезпечити чесний і прозорий підрахунок голосів у ніч виборів», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк зазначив, що брав участь у саміті Європейської народної партії, в рамках якого зустрівся із Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, а також провів зустрічі з віце-президентом Європейської народної партії, а також із місією ОБСЄ і ПАРЄ.

Проте, за його словами, жоден проміжних звіт міжнародних спостерігачів не показав, що вибори ідуть так, як це передбачено чинним законом і міжнародними стандартами.

Арсеній Яценюк зазначив, що голова місії ОБСЄ Вальбурге Габсбург, з якою він також зустрічався в Києві, наступного ранку після виборів робитиме першу заяву від імені ПАРЄ щодо відповідності цих виборів демократичним стандартам.

«До виборів залишився тиждень. День підрахунку голосів – це дуже важливий день. Навряд чи можна виправити всю попередню ситуацію, яка стосувалась зловживання під час виборів, але забезпечити достовірність підрахунку голосів ще в силах сьогоднішньої влади», - наголосив він.

frontzmin.ua

 

Автор: admin от 21.10.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X