Русский Выберите язык  Выберите язык

Политолог: Если Батькивщина и Удар сейчас не договорятся - это будет начало раскола

Партія Віталія Кличка "Удар" і Об'єднана опозиція "Батьківщина" домовилися об'єднати свої зусилля на мажоритарних округах і залишити одного опозиційного кандидата, який має більше шансів потрапити до парламенту. Однак поки результати перемовин не повідомляються. Раніше стало відомо, що неузгодженими залишилися тільки 40 округів. Фаворитів на них має визначити соцдослідження, за результатами якого менш прохідний кандидат має зняти свою кандидатуру. Водночас, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що партія не збирається знімати своїх кандидатів - пише "Газета.ua"

Для нас дуже важливо, щоби опозиційні політичні сили таки змогли домовитися. Бо якщо не домовлятися зараз, їм дуже важко потім буде працювати у публічній сфері, у взаємодії в парламенті. І якщо вони зараз не навчаться домовлятися, то це буде, грубо кажучи, початок великого розколу. Дуже важливо, щоби зараз опозиційні сили таки поділили електорат і знайшли спосіб переконати своїх мажоритарщиків зняти свої кандидатури на користь інших.

Зрозуміло, що цих мажоритарщиків шкода. І це головна проблема, чому так повільно іде процес перемовин і визначення найбільш перспективного з кандидатів. Всі сформували штаби, всі працюють, всі борються, всі розраховують на якийсь результат. І важко все це кинути і просто піти з перегонів. Тим паче, в Україні такої традиції масового зняття одних мажоритарщиків на користь інших — немає. Одна справа, коли влада виставляє по 4-6 технічних кандидатів на одне місце для того, щоби отримати додаткові голоси у виборчкомах. Така технологія адміністративного ресурсу — виставка технічних кандидатів, - існує й у світі, і активно використовується в Україні, особливо на цій виборчій кампанії. Але інша справа — коли реальні, живі кандидати зі своїми штабами мають припиняти політичну діяльність. Це важко.

Я сподіваюся, що взявши такі зобов'язання, Об'єднана опозиція, "Свобода" і "Удар" все таки вирішать цю проблему. Це різко збільшить шанси кандидатів. Водночас, якщо таки вони це зроблять, то виникнуть інші ризики: узгоджений кандидат може не пройти до парламенту через жорсткий супротив адміністративного ресурсу. І тоді почнуться взаємні докори.

Головна причина того, що партії досі гальмують процес перемовин саме у тому, що немає такої традиції в українській політиці, немає політичного прикладу, коли одні кандидати знімаються на користь інших. Тому і звучать відповідні заяви, як, наприклад, зі сторони "Свободи", про те, що жодних кандидатів по округам знімати ніхто не збирається.

Крім того, велику роль тут грають соціологи, які зараз несуть величезну відповідальність. Ми спостерігаємо, що в соціологічних дослідженнях існує справжня вакханалія. Перевірити сьогоднішнє різноманіття реальних і нереальних соціологічних фірм — дуже важко. Тому поки складно сказати — хто кого випереджає і як це впливає на виборців. Та варто почекати, адже вже за тиждень буде видно явні передвиборчі тенденції щодо результатів перегонів. І тоді ми побачимо, чи різкі взлети або падіння тої чи іншої сили були реальністю, чи це така собі вакханалія соцдосліджень перед виборами.

 

Автор: admin от 11.10.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X