Русский Выберите язык  Выберите язык

Турчинов: Власть транслирует на государственном телеканале ложь против «Батькивщины»

Партія регіонів уже навіть не робить вигляд, що в Україні відбувається виборчий процес відповідно до Конституції та закону.

Про це сьогодні заявив керівник Центрального виборчого штабу Об‘єднаної опозиції «Батьківщина» Олександр Турчинов на спільній прес-конференції з уповноваженим представником ВО «Батьківщина» у ЦВК Русланом Князевичем.

«Вони переходять межу, переходять до прямої жорсткої, брудної пропагандистської кампанії з використанням державного ресурсу національних телеканалів, користуючись в повній мірі адміністративним ресурсом проти Об‘єднаної опозиції «Батьківщина», як головного опонента чинній владі», - сказав Турчинов.

«Вже третій день впродовж 6-ти хвилин в ефірі Першого Національного телеканалу, каналу, який згідно із законом за кошти державного бюджету зобов‘язаний проводити неупереджену і об‘єктивну кампанію, демонструється фільм під грифом «Політична реклама» без жодного означення політичної реклами. Натомість, вони містять абсолютно брутальну, неправдиву, недостовірну інформацію про Об‘єднану опозицію і її лідерів», - повідомив Руслан Князевич.

Він пояснив, що це є грубим порушенням закону, тому що в ролику повинна міститись інформація із назвою замовника «чи прізвищем ім‘ям по-батькові кандидата, який замовив цю політичну рекламу».

«Крім того, цей текст повинен займати не менше 15% площі екрану, при чому зображений повинен бути контрастним кольором від того, яким демонструється сам ролик. Жодного означення, жодної згадки про замовника ці ролики не містять», - додав він.

За словами уповноваженого представника Об‘єднаної опозиції у ЦВК, відповідно до закону будь-який суб‘єкт виборчого процесу, який вважає, що інформація, подана в тому чи іншому інформаційному сюжеті про нього є недостовірною, має право на відповідь в тому самому проміжку часу за рахунок ЗМІ, де транслювався ролик з неправдивою інформацією.

«Відповідно до закону ми звернулись до Національного телеканалу з проханням розмістити таку відповідь, як цього вимагає закон в ефірі УТ-1, але нам відмовили», - зазначив він.

Тому, за словами Князевича, Об‘єднана опозиція звернулась до ЦВК, щоб Комісія витребувала від телеканалу інформацію про замовників цього ролика, про угоди, підписані із ними, і про платіжні документи.

Поки що, за неофіційною інформацією вдалось отримати дані, що замовником виступає «один із кандидатів по мажоритарному округу в Києві, який є, по суті, сателітом Партії регіонів».

«У нас немає іншого варіанту, ніж звертатись до місій спостереження, до дипломатичних установ, до ПАРЄ. Вчора відповідні заяви були надіслані», - наголосив юрист.

Крім того, Об‘єднана опозиція «Батьківщина» звернулась до Генерального прокурора, «оскільки вважає, що такого роду дії державного каналу містять ознаки злочину, передбаченого 157 статтею Кримінального кодексу України, бо вводять в оману виборців».

Окрім того, відповідні запити були надіслані до Комітету зі свободи слова Верховної Ради, до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, до Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення, який здійснює контроль за діяльністю відповідного телеканалу.

«В разі, якщо цей телеканал порушує умову ліцензії щодо ведення передвиборної агітації, ці відповідні державні установи зобов‘язані адекватно реагувати і навіть припинити дії ліцензії такого телеканалу на час виборчої кампанії», - повідомив Руслан Князевич.

«Ми вимагаємо надати нам права на відповідь, як того вимагає закон», - додав він, наголосивши, що в іншому випадку опозиція змушена буде звернутись до суду і встановлювати факт порушення не тільки телеканалом умов передвиборної агітації, але і персонально дій керівництва каналу.

«Це стосується президента та віце-президента каналу, які відповідають за цей напрямок роботи каналу. Ми намагатимемося порушити проти них кримінальні справи, оскільки саме на них персонально лежить відповідальність за проведення передвиборної агітації»,- додав юрист.

Разом з тим Олександр Турчинов наголосив, що «всі ці звернення до прокуратури, до Нацради, безумовно, не лякають ні замовників, ні виконавців».

«Вони розуміють, що сьогодні президент України та його оточення повністю контролюють всі ці установи: від прокуратури до судів. Саме безкарність штовхає їх на таку цинічну діяльність», - додав Турчинов.

За його словами, влада не припинить поливати опозицію брудом, і «чим ближче підходитимемо до фінішу виборчих перегонів, чим більшої буде підтримка українців Об‘єднаної опозиції «Батьківщина», тим цинічніше та агресивніше поводитиме себе влада».

«Це є ще одним підтвердженням, що в Україні поки що чесних і прозорих виборів не існує», - наголосив він.

byut.com.ua

 

Автор: admin от 05.10.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X