Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/852/izbiratelnyi-turizm-umer-viva-falshivye-komissii/

Версия для печати / Оригинальная версия





Избирательный туризм умер. Viva фальшивые комиссии!

Аж не віриться, але округи Максима Луцького і Петра Мельника таки лишилися без виборчих "туристів".

Це рішення ухвалено після засідання Ради регіонів, де президент наказав через ЦВК або законодавчо врегулювати це питання.

- Ми маємо бути стерильними в цьому плані, – пояснив УП мотив Валерій Хорошковський після засідання Ради регіонів. – Президент дав чітке завдання – розібратися з цим питанням, і вирішити його на тому рівні, на якому це можливо. Або на рівні ЦВК, якщо це можливо, або на рівні внесення змін до законодавства. Пріоритет – щоб ці вибори були визнані Заходом, і я вам скажу чому. Тому що їх висновки будуть більш жорсткими і об'єктивними. Це все одно як диплом", – сказав віце-прем'єр.

На наступний день радник президента Олена Лукаш заявила, що виборчий туризм "буде зупинено". А 22 вересня ЦВК внесла зміни в свою ж постанову, де дозволяється змінювати тимчасове місце голосування лише в межах свого округу.

Після цього всі туристи повернуті на свої округи.

Принаймні про це свідчить витяг з реєстру виборців від 25 вересня.

Так, у виборчому окрузі 95 в Ірпені залишилося з 976 осіб лише 93.

В 222 окрузі Максима Луцького – лише 12 "відкріпників", у Дарницькому районі Києва з 508 залишилося 13 осіб, а у Печерському, де балотується Алла Шлапак, з 415 "відкріпників" зосталися п’ятеро.

При цьому повернули не тільки відвертих заробітчан, але й тих, хто мав справді поважні причини.

Ось такий лист від відділу ведення реєстру отримали невдалі "переселенці".

 

 

Втім, не виключено, що в цій країні знайдеться нова громадянка Федорченко, яка оскаржить порушення своїх конституційних прав на свободу пересування, і виграє суд.

Крім того, скасування виборчого туризму – це може бути лише фантик, який кидають Заходу, щоб провести фальсифікації іншого роду.

Єдине, що лишилося від виборчого туризму – це право на переміщення членам комісій, але це зовсім мізерний показник для формування потрібного результату.

Найближчий до "туризму" спосіб обійти закон спробували застосувати на Печерську. Там намагалися оформляти договори оренди квартири на "правильних" людей, і таким чином, отримати карт-бланш для голосування.

Ще один спосіб – це прописати людей. І це перше, в чому звинувачували опоненти Петра Мельника – що в гуртожитках його академії прописують тих, хто там не мав би жити.

Як відомо, ті, хто змінює місце прописки, вносяться автоматично в реєстр, і там їх важче відслідкувати.

- Є підозра, що наша конкурентка переведе своїх бабульок за договором оренди жити на Печерськ, а оскільки вони пенсіонерки, то до них прийдуть спеціально підготовлені хлопці, щоб ті раптом не ту галочку не туди поставили, – каже співрозмовник УП.

Є ще один метод, який не потребує ніяких маніпуляцій з реєстром виборців. Перевірені кадри в комісіях встановлюють тих людей, які ніколи не ходять на вибори. На їх місце набирають добровольців, які в день голосування ідуть до потрібного члена дільничної комісії, і незважаючи на те, що в них написано в паспорті, отримують бюлетень і голосують.

Спосіб цей називається "косинка". Адже для того, щоб найнятий виборець не помилився, член комісії позначається хусткою, шаликом певного кольору або цукерками. На минулих виборах такою "косинкою" був синій светр у членів дільничних комісій.

Втім, уже зараз зрозуміло, що девізом цих виборів стане часто цитована фраза Сталіна "Важно не как кто голосует, а кто подсчитывает голоса".

Судячи з того, що відбувається з формуванням дільничних комісій, ставка робиться саме на них.

Адже саме дільничні комісії дають завжди найбільше фальсифікацій.

Рукотворний жереб

Як відомо, внаслідок жеребкування 24 серпня до окружних комісій потрапили представники партій "Україна - вперед", "Русский блок" "Русское единство", "Союз анархістів України" , Ліберальної партії України , Християнсько-демократичної партії та інших маргіналів.

Таким чином спрацювала технологія, про яку з самого початку говорили в ЦВК – дрібні партії реєстрували по одному мажоритарнику, щоб просто в комісії, а потім завести туди людей під обраних кандидатів.

Невелика кількість людей, яких отримала опозиція за парламентською квотою, однозначно опинилася в меншості. І під час проведення жеребкування до дільничих комісій їх просто не покликали на засідання або не пустили.

Перший скандал стався знову ж у 95 окрузі Петра Мельника.

Так, коли спостерігач "ОПОРИ" прибув до окружної комісії, засідання вже проводилося.

Невідомі із застосуванням сили перешкоджали потраплянню у приміщення, де відбувалося жеребкування, особам, які мають право бути присутніми на засіданні ОВК.

Зокрема за дверима чекали кандидати від опозиційних партій та їхні уповноважені представники, а також журналісти з камерами.

– Доверенные лица не могут попасть по каким-то непонятным причинам, одни люди Мельника, – кричала представниця кандидата Дмитра Войцеха.

– Георгий, объясните членам комиссии, что в тюрьме плохо кормят, а им это светит, – кричав інший уповноважений.

– Андрій, ти ж нам сьогодні тричі збрехав, сказав, що засідання не буде. Навіщо ти це робиш?, – кричали активістки на голову комісії, який продовжував незворушно робити свою справу, коли в дверях комісії чубилися кандидати, спостерігачі і уповноважені з людьми, яких вони називали людьми Мельника.

Відео цієї давки потрапило від скаржників до УП.

Як повідомили свідки жеребкування, невідома була загальна кількість жеребків. А результати озвучував голова комісії Андрій Новошицький, член Партії регіонів, – так, щоб їх чули тільки члени ОВК. Про це було складено відповідний акт.

Кандидат у депутати від Політичної партії Українська платформа "Собор" Євген Жовтяк висловив свою особисту думку, що у жеребкуванні перемогли партії, наближені до "регіонала" Петра Мельника.

Дії комісії були оскаржені в Київському окружному адмінсуді.

Зокрема кандидатом, членом Партії регіонів Юрієм Цікаленком та довіреними особами кандидата Дмитра Войцеха.

Під час засідання вони заявили, що не були належним чином проінформовані про час засідання. Довірена особа кандидата Войцеха Ірина Суслова заявила, що в прилад для жеребкування було покладено лише 30 жеребків за значно більшої кількості бажаючих.

Втім інші свідки-члени комісії, яких в зал пустили, запевнили, що про час засідання їх проінформували у встановленому порядку, а жеребків було 76. А от відео Ірини Суслової, на якому видно, що відбувається на засіданні комісії, до справи не долучили через сумніви суду, чи мала вона право знімати. Відтак скарга залишилась без задоволення.

 

Аналогічно скаргу на дії ОВК готує по 223 київському округу УДАР.

Там теж минулої п’ятниці голова комісії вирішив провести зсідання без представників УДАРу. Він о 8 годині ранку з "невстановленими особами" зібрався в приміщенні комісії, і почав проводити жеребкування.

Коли туди прийшов представник УДАРУ Шалота і намагався перешкодити зловживанням, то представники міліції вивезли його з дільниці в наручниках і лише на півдороги до відділку передумали і повернули назад.

У вівторок ЦВК визнала незаконними дії глави окружної виборчої комісії 223 округу та попросила членів окружних комісій дотримуватись законодавства.

Втім постанову Андрія Магери спробував відкоригувати член ЦВК за квотою Партії регіонів Олександр Шелестов. Він пропонував вилучити всі позиції, які стосувалися згадки про незаконні дії ОВК 223 округу.

Як відомо, саме перу Шелестова належить постанова ЦВК, яка і запустила цей механізм спекуляцій у окружних комісіях. Так, за тиждень до початку процесу було змінено порядок жеребкування дільничних виборчих комісій. Тією постановою окремі жеребкування по кожній дільниці замінили на єдине. Це було розцінено опозицією як "кінець розмови про чесні вибори" .

Тепер Шелестов намагався захистити запущений з його легкої руки механізм, що викликало обурення Андрія Магери і Жанни Усенко-Чорної.

- Якщо така пропозиція (Шелестова) буде прийнята, то це буде значити, що ЦВК не просто закриває очі на порушення окружних комісій, а більше того – дає зелене світло і далі порушувати закон. Я вважаю, що такі пропозиції призведуть до того, що комісії взагалі втратять гальма, – заявила Усенко-Чорна.

Втім, чого ще можна чекати від ОВК, сформованих нікому не відомими партійками, з заведеними під певного кандидата людьми?

Найцікавіше на цих виборах буде точно після 20 вечора 28 жовтня.

"Українська правда"

 

Автор: admin от 27.09.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X