Русский Выберите язык  Выберите язык

ВО Свобода также, как и УДАР, заявляет о фальсификациях во время жеребьевки относительно состава УИК

На Київщині на білоцерківському окрузі №90 – чергова фальсифікація під час жеребкування щодо формування ДВК

21 вересня 2012 року Білоцерківська окружна виборча комісія №90 провела жеребкування складу дільничних виборчих комісій. Процедура жеребкування була спланована таким чином, аби не допустити до участи в роботі ДВК представників опозиції, зокрема, Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Напередодні виборча комісія постановила виготовити жеребки з паперу з нанесенням на них цифр чорним маркером. Перед самим жеребкуванням їх було замінено на пластикові, невідомо ким заготовлені. Саме ними й проводили жеребкування.

Слід зазначити, що в приміщенні, де відбувалося засідання окружної виборчої комісії, були присутні невідомі особи міцної статури (деякі з них демонстрували посвідчення представника ЗМІ), які зайняли чотири перші ряди місць, відведених для запрошених на комісію. Саме ці особи провокували одного із кандидатів у народні депутати України порушити порядок засідання комісії. Врешті-решт це призвело до того, що кандидату в депутати відмовили належним чином оглянути жеребки (порушення Постанови ЦВК від 17 травня 2012 року зі змінами від 13 вересня "Про Порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України"), а члени комісії проголосували за винесення йому попередження.

Практично відразу після жеребкування голова комісії В.Г. Підгайна почала зачитувати списки з номерами дільниць, прізвищами членів виборчої комісії та від яких суб'єктів цих членів комісій подано. Незрозуміло, яким чином так швидко було сформовано ці списки. Це вказує на те, що формували їх не на засіданні комісії, а підготували раніше (не було дотримано п.15 вищезазначеної Постанови, яким передбачено процедуру опрацювання результатів жеребкування щодо наступних комісій на засіданні комісії). Окрім того, за інформацією окремих членів ОВК, ці списки для їхнього ознайомлення не надавали.

Як результат – мінімальне представництво у дільничних комісіях партій та кандидатів у народні депутати від опозиційного табору. Тому Білоцерківська міська організація ВО "Свободи" посилює контроль за роботою ДВК шляхом залучення спостерігачів, у тому числі міжнародних, та представників ЗМІ для оприлюднення фальсифікацій.


У виборчих округах всієї Полтавщини жеребкування щодо включення представників політичних партій до складу дільничних виборчих комісій відбувались непрозоро та із значними порушеннями.

Про це зазначив голова Полтавської обласної організації ВО "Свобода" Валерій Черняков.

Так у м. Лохвиця (округ №151) під час жеребкування особисто був присутній міський голова. Представники громадськості і низки політичних партій розцінили це як тиск місцевої влади на роботу членів окружної комісії. Більше того, особа, яка проводила жеребкування, брала до рук одразу кілька кульок (таким чином, що їхні номери були на видноті) й зрештою зупинялась на одній із них.

Інше порушення полягало у тому, що комісія зареєструвала кандидата-мажоритарника від КПУ під номером, який випав самій партії, а не тій особі. Трапилось це після того, як КПУ як партія не отримала відповідного представництва. Представники ВО "Свобода" подали скаргу на дії ОВК.

У м. Лубни (округ №148) представникам ВО "Свобода" заборонили знімати на відео процес жеребкування. Окрім того, члени окружної комісії не врахували низку пропозицій щодо сприяння прозорості процесу жеребкування.

У м. Полтава, попри широку присутність громадськості і представників політичних партій, члени окружної комісії відхилили низку пропозицій. Зокрема, громада вимагала щоби жеребкування проводилося не однією, а кількома особами — таким чином сприяючи прозорості й відкритості процесу. Вимогу було відхилено. Окрім того, не одразу була задоволена пропозиція перемішати кульки.

"Мусимо констатувати, що у виборчих округах на теренах всієї Полтавщини жеребкування щодо включення представників політичних партій до складу дільничних виборчих комісій відбувались непрозоро та із значними порушеннями. Всеукраїнське об'єднання "Свобода", як, очевидно, найбільш "незручна" політична сила — була в брутальний спосіб, шляхом відвертих порушень позбавлена відповідного представництва у дільничних комісіях. Відбувалось це синхронно по всій Полтавщині, що свідчить про готовність режиму будь-якою ціною втримати владу і зайвий раз підтверджує запровадження механізму масових фальсифікацій", - зазначив голова Полтавської обласної організації ВО "Свобода" Валерій Черняков.


Процедура жеребкування складу дільничних виборчих комісій у Маневичах пройшла з грубими порушеннями

21 вересня 2012 року на Волині у Маневицькій ОВК відбулося жеребкування складу дільничних виборчих комісій, яке пройшло із грубим порушенням виборчого законодавства. Опозиційні політичні сили – "Свобода" та "Батьківщина" готуються оскаржити його результати до суду.

Як повідомив уповноважена особа ВО "Свобода" в окружній комісії Ярослав Мосейчук, виборча комісія знехтувала постановою ЦВК від 23 березня 2012 року "Про форми подань щодо кандидатур до складу окружних та дільничних виборчих комісій з чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року" та статтю 28 Закону України "Про вибори народних депутатів".

"У документах, поданих однією особою на дев'ять політичних партій, відсутні ксерокопії паспортів. З документів взагалі не зрозуміло, які особи представляють ці політичні сили. До слова, усі вони є так званими "технічними" партіями, які не беруть активної участі у виборчому процесі, а призначені зіграти роль "технічних" для формування провладної більшості в комісіях", - зазначив Ярослав Мосейчук.

Представник партії "Батьківщина" подав клопотання з проханням не включати ці 9 партій у жеребкування, оскільки подані на них документи не відповідають вимогам закону. Проте Маневицька окружна виборча комісія проігнорувала його. Усне клопотання представника ВО "Свобода" з аналогічного приводу також відхилили.

"У зв'язку з цим ми не можемо стверджувати про об'єктивність процесу жеребування складу дільничних виборчих комісій і будемо звертатися до суду", - наголосив Ярослав Мосейчук.

svoboda.org.ua

 

Автор: admin от 22.09.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X