Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/775/parlamentskii-nepotizm-emeinye-podryady-shturmuyut-adu/

Версия для печати / Оригинальная версия





Парламентский непотизм. Семейные подряды штурмуют Раду

"Сімейний" підхід давно вже став ознакою української політики. Українські владоможці продовжують забезпечувати свій фінансовий спокій, отримуючи родинне представництво у владі.

Щонайменше 70 близьких родичів балотуються до нинішнього парламенту - вони ідуть парами, а то й трійцями. І це лише ті, кого "Українська правда" змогла ідентифікувати за однаковими прізвищами чи їх родинні зв’язки були відомі раніше.

Найбільшим сімейним кланом у парламенті може стати родина нинішнього глави МНС, колишнього глави адміністрації президента Ющенка Віктора Балоги.

Він не ризикнув виставляти на вибори свій "Єдиний центр", зате в округах на Закарпатті партія висунула 4 кандидатів – самого Балогу (69 округ), його рідного брата Івана (73), рідного брата Павла (округ 71) та двоюрідного брата Василя Петьовку.

В декларації кандидатів Павло Балога, який очолює сімейну фірму "Барва", показав дохід трохи більше мільйона гривень. А брат Іван, який працює головою закарпатської облради, лише 180 тисяч.

Якщо Балозі вдасться пройти до парламенту з усіма родичами, то він може непогано заробити у торгах за нові партії "тушок".

Друге місце після Балог за амбіціями займає родина екс-президента Ющенка. В Раду намагається потрапити сам президент як №1 списку "Нашої України", його племінник Ярослав (№ 12 списку) та брат Петро.

Останній буде пробувати сили в 161 округу на Сумщині. При цьому, зважаючи на імена конкурентів, має непогані шанси там перемогти, якщо родина Ющенка ще не стала кісткою в горлі місцевим жителям. Щоправда, штаб Ющенко выдкрив лише у вересні, а в округ навідався лише раз.

Троїстим союзом в парламенті могла бути представлена родина Довгих-Горіних. Як відомо, партія влади створила тепличні умови для балотування екс-секретарю Київради в Дніпровському районі Києва (217 округ).

Також у парламент збирався балотуватися його батько Станіслав Довгий за списком Партії регіонів. Але вже перед самою реєстрацією списку він зняв свою кандидатуру. Зате у 171 окрузі на Харківщині балотується теща Довгого Ірина Горіна.

Ще один потрійний удар по парламенту завдає родина Калєтніків.
 

У 18-му окрузі на Вінниччині балотується його батько нардеп-регіонал Григорій Миколайович Калєтнік. Видно, регіонал не дуже впевнено почувається на окрузі, бо 31 серпня податкова міліція Києва затримала у Вінницькій області його головного конкурента  – співвласника корпорації "Українська бізнес група" (UBG) Руслана Демчака за підозрою у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.Голова Державної митної служби України Ігор Григорович Калєтнік іде як 7 номер списку Компартії.

А у 18 окрузі на Вінниччині балотується небога Калєтніка Оксана. Ця дама – член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення – стала відома завдяки скандалу навколо свого підробного диплому .

Зараз же опоненти Калєтнік на окрузі рвуть на собі чуба, бо кузина головного митника країна "так розбестила виборців подачками у 50 гривень, що вже ніхто не хоче слухати агітацію. Тільки вимагають "дай, дай, дай!".

А між тим конкурент у родички митника більш ніж солідний – гендиректор ПРАТ "Укрпромінвест", батько Петра Порошенка Олексій Порошенко. Навіщо 76-літньому хворому бізнесмену парламент – загадка.

Сам же міністр економічного розвитку і торгівлі балотується теж на Вінниччині, в округу №12.

Порошенки можуть стати не єдиним родинним бізнес-підрядом у Раді.

Не вистачило влади в Києві родині Герег. Сімейний підряд власників мережі "Епіцентр" тепер балотується до Верховної Ради. Секретар Київради Галина Герега іде як самовисуванка в 215 київському окрузі, а її чоловік Олександр спробує сили в окрузі №192 на Хмельниччині.

При цьому навіть під час балотування в Раду підприємницька родина не втрачає нагоди заробити, продаючи в "Епіцентрі" так звані "набори агітаторів".

Також у парламент ідуть львівські бізнесмени брати Дубневичі – Богдан і Ярослав. Цього року журнал "Фокус" оцінив спільні статки Дубневичів у 38,2 мільйонів доларів (175 місце у списку найбагатших українців). Балотуються вони у 118 і 120 окрузі на Львівщині.

Слід відзначити, що брати ще в 2002 пробували свої сили на виборах. Ярослав Дубневич тоді став депутатом Пустомитівської районної ради, а Богдан балотувався до ВР, і програв Олексі Гудимі.

Тривалий час брати підтримували СДПУ(о), а потім перейшли до БЮТ, де спровокували середпартійний конфлікт з тодішнім головою львівської "Батьківщина" Іваном Деньковичем, який звинуватив братів у відмиванні коштів.

Цікаво, що в своїй декларації Богдан Дубневич спочатку постав повноцінним бомжем, і лише після того, як він обмовився на одному з телеканалів, що має нерухомість, в його декларації з'явились понад 30 квартир .

Найбільше родинні тандеми будуть представлені в Партії регіонів. На фоні того, як повноцінно працює у владі корпорація "Янукович і сини", на нього рівняються і інші однопартійці.

Як відомо, син президента Януковича Віктор йде до парламенту під номером 22 списку ПР.

Також вирішив продовжити кар’єру в парламенті син прем’єра Азарова Олексій, який балотується у 47 окрузі на Донеччині.

Його батько, як відомо, є першим номером списку регіоналів. Хоча навряд чи родичі будуть разом працювати в парламенті. Адже, Азаров – найвигідніший прем’єр для президента Януковича.

Є в ПР і давно сформовані братні тандеми, які вже не вперше разом ідуть до парламенту.

Так, голова виборчого штабу ПР Андрій Клюєв йде у парламент як №4 Партії регіонів, а його брат Сергій балотуватиметься у 46 окрузі на Донеччині.

В день, коли в ЦВК зареєстрували список Партії регіонів, Андрія Клюєва наздогнав журналіст Андрушко і запитав: "А навіщо вам взагалі бути депутатом?". "Цікаве питання... Я обов’язково над ним сьогодні подумаю", – знічев’я відповів Клюєв, статків родини якого 100% вистачає не лише на небезбідне існування, але й на весілля-бали у віденських палацах.

Лише річний дохід Андрія Клюєва минулого року склав понад 29 мільйонів гривень.

Якщо раніше в парламенті від ПР працював лише Григорій Смітюх (зараз №49 у списку) , то тепер у Раді може опинитися ще й його брат Смітюх Іван Євдокимович, який іде самовисуванцем у 21 окрузі на Волині.54-м номером списку ПР до парламенту балотується екс-генпрокурор Геннадій Васильєв, а його брат Олександр, скоріше за все, зайде до парламенту через округ №59 на Донеччині, де його висунула партія.

А от від родини Ландиків в парламенті лишиться лише Валентин. Його брат Володимир після побиття сином Марії Коршунової, і звинувачень в розкрутці цього скандалу з боку глави фракції Олександра Єфремова, в Раду вже не йде.

Крім, того від Партії регіонів до парламенту ідуть батько й син Кацуби.

Сергій Кацуба досі працював заступником голови правління "Нафтогаз України". Він багато чого може розповісти про обородку з "вишкою Бойка". Тепер же він балотується на Київщині, куратором якої є Юрій Бойко в окрузі 94, куди належить Обухів.

Його батько Володимир Кацуба балотується в окрузі №175 на Харківщині.

Традиційно балотується до парламенту сімейний тандем Юхима Звягільського і його зятя Володимира Вечерка. Звягільський балотується у 45 окрузі на Донеччині, а його зять у 31-му окрузі.

23 номером списку Партії регіонів балотується Віталій Хомутиннік. А в окрузі 48 на Донеччині балотується його тесть - Сопельник Віктор Іванович.Також ідуть до парламенту брати Келестини. Досі депутатом був лише один з них – Валерій. Тепер же до нього спробує приєднатися і брат-близнюк Юрій. Валерій Келестин балотуватиметься в 20-му окрузі на Волині, а Юрій Келестин балотуватиметься в 85-му окрузі на Івано-Франківщині.

Висувається директор ТОВ "Торг-Альянс" Сопельник не від Партії регіонів, а від партії "УДАР" Володимира Кличка.

60-м номером списку ПР іде медіа-адвокат ув’язнення Тимошенко Інна Богословська. А ось її чоловік Володимир Мельниченко балотується до Верховної Ради як самовисуванець. Він балотується за округом №193 в Кам'янець-Подільському.

З інших родин від ПР, скоріше за все, будуть представлені в парламенті син генпрокурора Пшонки Артем (округ №81), сестра глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна Юлія, син скандального екс-губернатора Сумщини Артем Щербань ( №57), зять покійного Василя Джарти Валерій Омельченко (балотується в Макєєвці, округ 55).

Від об’єднаної опозиції в Раду ідуть два сімейні підряди.

29 номер у списку отримав керівник дніпропетровського штабу ОО Андрій Павелко. На 46 місці в списку об’єднаної опозиції знаходиться Леонід Сергієнко, власник компанії "Дніпромайн", тесть того самого Павелка.

49 номер у списку отримав Олександр Табалов – один з найзаможніших людей Кіровоградщини. За рейтингом журналу "Фокус", він посідає 182 місце серед 200 найбагатших людей України.

Інтереси Табалова зосереджені у сфері продуктів харчування – окрім хлібного бізнесу, йому належить торгова марка молочних продуктів "Волошкове поле".

Син Табалова Андрій, директор ТОВ "Домініон-Кіровоград", висуватиметься від об'єднаної опозиції у одномандатному округу №99 в Кіровограді.

Ще один підряд "Батьківщина" ділить з "УДАРОМ". Кандидатом від Об’єднаної опозиції по виборчому окрузі № 120 іде Тетяна Чорновол розповіла, а її чоловік Микола Березовий висунутий кандидатом від політичної партії УДАР в Донецькій області (округ 51).

Від партії "УДАР" на Херсонщині в 181 і 182 округах ідуть до парламенту бізнесмени брати Путілови, які володіють ТОВ "Механічний завод".

Також від політсили Кличка балотуються брати-юристи Геннадій та Ігор Ткачуки, які володіють ТОВ "АЯГіК". Геннадій Ткачук буде 21 номером списку, а Ігор балотується на Вінниччині.

Сімейний підряд Суслових балотується в Раду під вивіскою партії "Україна – Вперед"Наталії Королевської.

Нардеп Євген Суслов – під 7 номером у списку, а його 26-річний брат Олександр висунувся в 91 окрузі.

Крім того, в Раду йде у сусідньому 92 окрузі Василь Татарчук, колишній голова Сквирської райради, друг родини Суслових. А непрохідний 77 номер списку "Україна – Вперед!" дістався його сину Володимиру Титарчуку, помічнику-консультанту народного депутата.

Колишньому власнику партії УСДП, з якої і "вилупилась" "Україна-вперед" Євгену Корнійчуку дістався 31 номер списку. Водночас його тесть, колишній голова Верховного суду Василь Онопенко намагатиметься потрапити до Ради через 14 округ на Вінничині як самовисуванець.

Не обійшлося без родичів і в "Свободі". Крім Олега Тягнибока в парламент зібрався ще його брат Андрій, директор ТзОВ "Комплект груп", який висувається у 125 окрузі на Львівщині.

Від "Свобода" балотуються сини відомого кінорежисера Юрія Іллєнка – Андрій та Пилип.

Андрій був делегований у 215 округ Києва, де балотується Галина Герега. А його брат Пилип, директор ТОВ "Іллєнко Фільм", отримав аж 122 місце у списку партії.

Крім згаданих братів Келестіних, у парламент іде ще три пари братів-близнюків. Найпопулярніші, звісно, брати Капранови. Письменники-близнюки будуть 1 і 2 номером партії "Собор".

А ось у Дніпропетровській області в окрузі 40 балотується Демошенко Геннадій Валентинович, який народився 25 березня 1968 року, а в окрузі №30 – Демошенко Сергій Валентинович з тією ж датою народження. Демошенко ніде не працює, а висуває його Народна Партія Литвина. Скоріше за все, обидва кандидати є технічними.

Ще одна пара близнюків спробує зайти до Ради під вивіскою КПУ. Так, №76 у списку партії Кононович Михайло Адамович, який народився 12 червня 1980 року, а в окрузі 21 у Луцьку балотується його брат-близнюк Кононович Олександр Адамович.

Дрібні партії також виставляють у своїх списках родинні підряди. Від Української національної асамблеї будуть балотуватися два брати Байси та брати Павельєви, від об’єднання "Рідна Вітчизна" батько й син Зеленіни, від Радикальної партії Ляшка – мати й син Вайнагії та брати Зуби.

Від Партії зелених іде Коряк Артур Васильович (№74), а його батько самовисувається у 148 окрузі на Полтавщині.

Самовисуванцем іде на вибори соратник Володимира Литвина, депутат Київради Валерій Мошенський. Щоправда балотується не в Києві, а на Луганщині – округ 108. Його брат Сергій балотується в сусідньому 105-му окрузі.

Минулого року брати Мошенські заробили на двох майже 6 мільйонів гривень. А члени родини Валерія Мошенського отримали у вигляді подарунків, призів, виграшів на 8,5 мільйонів гривень.

Є й сімейні підряди політзаробітчан. Так, у Дніпропетровську в двох округах – 40 і 24 самовисуванцями працюють чоловік і дружина Шебанови. Він викладач фізкультури з доходом у 2 тисячі гривень. Вона як підприємець заробила 26 тисяч. Виходить, що майже всі гроші родина мала витратити тільки на реєстрацію кандидатами (по 13 тисяч за кожного).

В принципі сімейні клани в політиці – це не прерогатива України чи пострадянських країн. Це явище світове. Наприклад, всім відомі політичні родини Бушів і Кеннеді (до яких теж ставлення неоднозначне). Тут важливо інше – чи спирається поява родичів в політиці на підтримку громадян, чи лише на родинні зв'язки.

На жаль, в Україні політичне родинне представництво має здебільшого середньовічно-феодальний характер. Коли дядько при владі спочатку викачує все, що може зі свого регіону, а потім дає людям кілька срібників, дитячий майданчик чи плату за орендовану ним же землю, і вимагає натомість дати йому 80% на окрузі. А з часом ще й протягує до влади сина, брата, свата.

Відтак маятник українського політичного непотизму схиляється в бік не західного зразка родинних політиків, а азійського.

pravda.com.ua

 

Автор: admin от 11.09.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X