Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/730/videokamery-kak-zaschita-ot-povtoreniya-2004-goda/

Версия для печати / Оригинальная версия





Видеокамеры как защита от повторения 2004 года

Напевно, якби рік тому Миколі Азарову сказали б, що йому треба буде виділити майже мільярд на встановлення відеокамер на виборчих дільницях, він би перехрестився, і сказав, що не допустить такого марнотратства.

Але 3 липня цього року він переконав парламентарів у необхідності такого кроку:

"Чтобы противостоять той брехне, которая готовится на выборах, было принято решение на каждом участке установить веб-камеры, чтобы любой наблюдатель – в Брюсселе и Вологде – мог в интернете посмотреть, как все происходит.

У кого тогда поднимется язык обвинять нас в фальсификации? А ведь сейчас уже готовятся сюжеты о том, что мы вбрасываем бюллетени на участках. Как, скажите, с этим бороться? Придется пойти на эти затраты и установить видеокамеры", – заявив прем'єр депутатам.

Наступного дня депутати, без будь-якого обговорення ухвалили проект Владислава Забарського, який передбачав виділення 993 мільйонів на забезпечення дільниць відеокамерами.

З того дня пройшло майже 2 місяці. І лише минулого тижня Кабмін визначився з тим, що оснащенням відеокамерами виборчих дільниць займатиметься компанія "Сітронікс Інформаційні Технології" – дочка російської "Сітронікс", яка вже виконувала аналогічні роботи під час виборів президента Росії.

В Росії компанія встановила відеокамери на 90 тисячах дільниць, за що отримала 13 мільярдів рублів, що аналогічно 3,5 мільярдам гривень.

Згідно з офіційними базами даних, 99.995% акцій українського "Сітронікс" володіє "СІТРОНІКС АЙТІ Б.В." (Нідерланди, Амстердам), хоча відомо, що російська компанія належить олігарху Володимиру Євтушенкову, голові російської інвестиційної компанії "Система".

Саме він володіє мобільним оператором МТС, і в пресі не раз повідомлялося про його бажання купити "Укртелеком".

Наприкінці 2010 року "Система" після невдалої спроби запустити соціальну картку москвича намагалася через "Сітронікс" реалізувати аналогічний проект в Україні.

В Кабміні було створено міжвідомчу комісію уряду з впровадження соціальної картки, куди було введено Бориса Вольпе – віце-президента ВАТ "Сітронікс". При цьому існувала версія, що "Системі" спеціально віддають проект соціальної картки ціною у 4 мільярди гривень, щоб у нього вистачило коштів придбати "Укртелеком".

Однак у травні 2011 "Укртелеком" придбав таємничий австрійський консорціум EPIC.

Окрім цього варто згадати, що Володимир Євтушенков також є одним з керівників Товариства мисливців і рибалок "Кедр", компані, яка складається з вищих держчиновників і зареєстрована в "Межигір'ї", де зараз проживає президент України Віктор Янукович.

Можливо, це також може бути однією з причин, чому "Сітронікс" отримав змогу реалізувати проект з розбазарювання державних коштів.

Чому розбазарювання? Тому що за 2 місяці не знайшлося жодного експерта, який би сказав, що встановлення відеокамер може якось запобігти фальсифікаціям на виборах. Точно так само як не запобігли цьому і в Росії.

"Здається, там був лише один випадок, коли результати виборів на одній з дільниць були оскаржені через те, що відеокамери зафіксували, як член виборчої комісії здійснює вкидання бюлетенів.

Але, не виключено, що це було спеціальне технологічне вкидання, щоб виправдати встановлення відеокамер. Бо оскарження результатів на тій дільниці нічого не вирішувало", – зазначає голова КВУ Олександр Черненко.

На його думку, значно ефективніше на дільницях застосовувати портативні відеокамери, що дозволено робити законодавством, і фіксувати порушення в його епіцентрі, а не знімати якийсь загальний план зали.

Голова ЦВК Володимир Шаповал також дуже скептично оцінив можливості відеокамер. В інтерв’ю "Комерсант-Україна" він зазначив, що в неофіційних бесідах з російськими колегами не чув жодного позитивного відгуку про це нововведення.

Крім того, Шаповал звернув увагу, з якою легкістю з'явився цей майже 1 мільярд гривень, в той час як кілька місяців тому ЦВК просив належним чином профінансувати вибори, і не отримав коштів.

Він нагадав, що до внесення змін до держбюджету, вибори були профінансовані на дві третини: 800 мільйонів за необхідних 1,2 мільярди. Тобто відеокамери коштували майже стільки ж, скільки уся інша процедура виборів.

Відповідаючи на запитання, чи не здається йому, що за відеокамерами ховається корупційна схема, Шаповал сказав: "Будь-які подібні підозри мають місце бути, але для того, щоб стверджувати, потрібні факти. Я себе ідентифікую як юриста, тому категорично стверджувати що-небудь в цьому роді було б безвідповідально".

Водночас один з експертів, опитаних УП, вважає, що встановлення відеокамер могло коштувати і на 50% дешевше.

Як повідомив у своєму прес-релізі, "СІТРОНІКС ІТ", кожна виборча дільниця оснащується програмно-апаратним комплексом (ПАК), що складається з ноутбука, двох веб-камер високої роздільної здатності, необхідних периферійних пристроїв і засобів комутації.

Для підключення виборчих комісій до системи ("остання миля") буде використано фіксований, мобільний і супутниковий зв'язок.

До реалізації проекту "СІТРОНІКС ІТ" залучить найбільші оператори зв'язку в Україні: "Укртелеком", "Датагруп", "МТС Україна" і "Інтертелеком". Як повідомив УП речник "СІТРОНІКС ІТ " Віталій Мухін, ці компанії обрані як такі, що найбільш відповідають вимогам технічного завдання.

Російські потужності в проект залучені не будуть.

На сьогодні, за словами Мухіна, інтернет відсутній на 9-10 тисяч дільниць, тобто на третині. Компанія планує підключити ці дільниці за допомогою стільникового та супутникового зв’язку.
 

 

Водночас в розпорядженні "Української правди" опинилася презентація "Укртелекому", в якій представлений аналіз ситуації щодо можливості встановлення відеокамер.

 

Відповідно до неї "Укртелеком" може підключити 13 000 дільниць по ADSL – технологія широкосмугового доступу, яка забезпечує передачу швидкісного цифрового сигналу звичайною аналоговою телефонною лінією, та дозволяє одночасно користуватися телефоном і Інтернетом – трансляцією двох потоків на загальній швидкості 512 кбітс.

Для підключення 19 000 дільниць реалізовуватимуться безпроводові підключення з використанням наявних ресурсів інших операторів.

"Укртелеком" може доставити від ADSL та безпроводових мереж доступу відеопотоки до комплексу трансляції в Києві, видати потоки за кордон, а також іншим операторам в Україні за умови їх готовності.

Крім того компанія висловила готовність розмістити в 2 дата-центрах комплекс трансляції з виводом в Інтернет не менше 500 тисяч одночасних відепотоків на швидкості 256 кбітс кожен.

В документі також був викладений графік реалізації проекту, відповідно до якого 15 липня очікувалось затвердження проекту, з 1 серпня починалось постачання обладнання, з 15 серпня – монтаж і пусконалагодження. Всі роботи мали б бути завершені до 15 жовтня, коли б почалося тестування системи. При цьму щотижня планувалось підключати більше 4 тисяч дільниць.

Однак зважаючи на те, що Кабмін ухвалив постанови на місяць пізніше від вказаного терміну, то графік очевидно зсунувся.

До речі, незважаючи на те, що наприкінці липня аналіз "Уктелекому" був вже відісланий адресату, у компанії на початку серпня заявили, що Кабмін до них не звертався за допомогою.

З аналогічною заявою виступив і "Сітронікс". Але, не виключено, що компанії вже вели на той момент підготовчі роботи.

В коментарі УП Мухін не повідомив, на якій стадії знаходиться установка відеокамер станом на кінець серпня.

"Є затверджений план реалізації проекту, у відповідності з яким ми працюємо", – лише заявив він.

Також Мухін не став уточнювати, якої якості відео побачать українці. Лише зазначив, що все буде в рамках техзавдання.

Останнім передбачено, що система відеоспостереження повинна діяти у 32 192 звичайних виборчих дільницях на території України і забезпечувати трансляцію зображення з роздільною здатністю не менш як 320 х 240 (не більше 50 відсотків загальної кількості точок підключення).

Складова системи відеоспостереження, що здійснює веб-трансляцію, забезпечує реєстрацію і підключення не менш як 5 мільйонів користувачів з можливістю здійснення не менше 10 тисяч одночасних переглядів з кожної камери. Підсистема повинна забезпечувати одночасне ведення не менш як 300 тисяч одночасних трансляцій.

Об’єктами відеоспостереження будуть місця видачі виборцям виборчих бюлетенів і проведення робіт із списками виборців (камера № 1) та стаціонарні скриньки для голосування (камера № 2).

 

При цьому засоби відеоспостереження встановлюються таким чином, щоб уникнути можливості здійснення контролю за участю громадянина у виборах.

Скоріше за все, українці побачать 28 жовтня на своїх моніторах відео, аналогічне цьому, що зняте на виборах мера Астрахані.

Незважаючи на запевнення "Сітронікс", що всі роботи будуть виконані вчасно, ініціатори ідеї вирішили перестрахуватися.

27 серпня Владислав Забарський зареєстрував в Раді новий проект, який виписує порядок дій у ситуації, коли на дільниці не буде Інтернету.

"У разі технічної неможливості забезпечити передачу зображення з приміщення для голосування окремої звичайної виборчої дільниці система відеоспостереження у такому приміщенні використовується для створення та зберігання відповідної інформації", - зазначається в законі.

Судячи з усього, якщо відеокамеру ще можна завезти у глухі села, то потужностей інтернета на трансляцію там все одно не вистачить.

Крім того, законопроект Забарського уточнює, хто зможе отримати відео підрахунку голосів. Адже, як відомо, саме ці найцікавіші зйомки в Інтернет і не потраплять.

В першій редакції закону ці записи можна було отримати за запитом до ЦВК. Нова ж редакція закону від Забарського встановлює: "Центральна виборча комісія надає відповідну інформацію за запитом правоохоронних органів, рішенням суду, а такожможе надавати таку інформацію у встановленому нею порядку за запитом політичних партій - суб’єктів виборчого процесу та кандидатів у народні депутати України".

Тобто журналісти це відео отримати без депутатів не зможуть. От і вся прозорість і демократичність. І навіщо тоді все це шоу, питається?

Одразу після ухвалення закону один з депутатів висловив думку, що вся ця система з камерами розрахована лише на те, щоб залякати бабусь, яким зараз роздають пайки, що влада через камери проконтролює їх голосування.

Одразу після ухвалення закону "Українська правда" поспілкувалася з регіоналом Валерієм Коновалюком, який і привіз ідею встановлення камер з дільниць з Росії.

На питання, що відеокамери можуть зафіксувати тільки бійки і хіба що масове вкидання бюлетенів, але не зможуть уберегти від неправильного підрахунку голосів, Коновалюк сказав: "Ну, по-перше, там будуть представники партій, які контролюватимуть процес. А по-друге, згідно зі змінами в закон, тепер бюлетені повинні зберігатися 5 років. Тож якщо раптом в 2015 році влада поміняється, то вона зможе оскаржити порушення в суді", – заявив регіонал.

"Втім головним я вважаю, що ці камери нас вбережуть від того протистояння і конфлікту, який був на виборах 2004 року ", – зазначив Коновалюк.

Таким чином, відповідь на запитання навіщо камери, очевидна: створити видимість прозорих виборів для Європи і мати аргумент на випадок протестних настроїв у населення.

Напевно, за накалом ситуації вибори 2012 будуть справді близькі до 2004 року. Тому регіоналам краще підстрахуватися хоч так. Ціною в мільярд гривень.

Тетяна Ніколаєнко, УП

 

Автор: admin от 31.08.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X