Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/694/glava-ik-uveren-chto-problema-legitimnosti-vyborov-2012-budet-suschestvovat/

Версия для печати / Оригинальная версия





Глава ЦИК уверен, что проблема легитимности выборов 2012 будет существовать

22 серпня на прохання Надзвичайного та Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччини в Україні Крістофа Вайля відбулася його зустріч з Головою Центральної виборчої комісії Володимиром Шаповалом.

Пан Посол, який нещодавно приступив до виконання своїх обов’язків в Україні, повідомив Голову ЦВК, що з боку Європейського Союзу і Берліна існує велика зацікавленість стосовно виборів народних депутатів України, які мають відбутися 28 жовтня 2012 року. У зв’язку з цим він поставив низку питань щодо їхньої організації та виборчого законодавства. Зокрема, було обговорено питання відмови в реєстрації кандидатами в народні депутати України Ю.Тимошенко і Ю.Луценка і впливу цього рішення ЦВК на легітимність майбутніх виборів.

- У мене є розуміння того, що на Центральну виборчу комісію очікує великий обсяг відповідальної роботи у зв’язку з виборами, - відзначив Крістоф Вайль. – З іншого боку, я свідомий того, що їхні підсумки не можуть не впливати на сприйняття Німеччиною і Євросоюзом в цілому України як демократичної держави, а також на подальший розвиток взаємовідносин між нашими країнами.

В. Шаповал поінформував гостя про підготовчу роботу до виборів, проведену Центральною виборчою комісією,  а також про особливості виборчого процесу у зв’язку з прийняттям чинного Закону України «Про вибори народних депутатів України». Голова ЦВК зазначив, що, на його думку, запроваджена в Україні змішана виборча система не є вдалою. Проте, цей Закон став предметом компромісу між різними  політичними силами. І хоча над ним працювали юристи цих політсил, він створює значну кількість колізій юридичного характеру. Незважаючи на ці обставини, Комісія працює саме за цим Законом, в його рамках.

- Власне, зміст Закону спричинив відмову в реєстрації кандидатами в народні депутати згаданих політиків, які мають судимість, - зазначив Володимир Шаповал. – Адже ЦВК не могла ігнорувати відповідну норму. Хоча, деякі вітчизняні і зарубіжнікоментатори трактують дії Комісії у цьому контексті як хибні. Вони вважають, що згідно з Конституцією ці дві особи мали б отримати статус кандидатів у народні депутати. На мою ж думку, ЦВК в даному випадку діяла законно. Більше того, якби ми прийняли інше рішення, Комісія виглядала б безпосереднім і відповідно зацікавленим учасником політичного процесу.

Серед іншого, під час розмови Голова ЦВК навів ще один практичний приклад недосконалості виборчого законодавства, пов'язаний з нещодавнім рішенням суду щодо скасування реєстрації кандидатом в народні депутати В. Сацюка і винесення судом окремої ухвали відносно дій двох членів ЦВК. У зв’язку з цим В. Шаповал висловив занепокоєння, що вперше за всю історію роботи Комісії суд прийняв рішення фактично про  скасування реєстрації кандидата в нардепи, зареєстрованого ЦВК, поза межами відповідного строку. «А стосовно рішення суду в частині, що стосується двох членів ЦВК, то я взагалі не розумію, в чому полягає їхня провина, адже рішення про реєстрацію відповідного кандидата є колегіальним, - додав Голова ЦВК».

Також на прохання гостя Володимир Шаповал поділився думками щодо легітимності виборів: «Вже зараз я певен, що проблема легітимності буде існувати. При цьому є сенс розрізняти легітимність внутрішню і зовнішню. По-перше, в країні існує два діаметрально протилежних політичних табори. І опоненти сприймають один одного не як просто опоненти, а нерідко - як вороги. Відтак, той хто програє, очевидно не прийме оголошені результати і буде стверджувати, що вибори було сфальсифіковано».

- Подібна логіка породжена тим, що у пострадянських країнах поки що відсутня стала демократична практика, традиція проведення виборів і сприйняття їх результатів. Тому нерідко існує психологічна установка: перемога за будь-яку ціну, і не важливо в який спосіб, - підкреслив В.Шаповал. -- Що ж до легітимності зовнішньої, то вже сьогодні, на жаль, можна припускати, що певна частина міжнародних експертів, хоча б на рівні підсвідомості, запрограмована  на те, щоб визнати вибори не зовсім «чистими» з деяких аспектів.

- Враховуючи всі ці фактори, я внутрішньо готовий до того, що як би Комісія не намагалась провести вибори відповідно до Закону, які б зусилля при цьому не докладала, оцінки можуть бути негативними. Проте, за великим рахунком, ЦВК потрібна не позитивна, а об’єктивна оцінка, - підкреслив Голова Комісії.

«Разом з тим, ми прагнемо провести вибори так, щоб за їхніми результатами Україна виглядала гідно», - додав він у підсумку.

Пан К.Вайль, продовжуючи діалог, подякував Голові ЦВК за відвертість і зазначив, що Німеччині буде важлива, в першу чергу, оцінка парламентських виборів з боку ОБСЄ. У відповідь на це В.Шаповал відзначив: «Уся попередня практика співпраці з ОБСЄ дозволяє говорити, що ОБСЄ є однією із найбільш об’єктивних організацій-спостерігачів». При цьому він наголосив, що ЦВК, як ніхто інший, зацікавлена в найбільшій кількості офіційних спостерігачів самого різного рівня представництва. Саме тому в Комісії давно прийнятий режим найбільшого сприяння як при їх реєстрації, так і під час повсякденної роботи.

На завершення зустрічі В.Шаповал і К. Вайль, як колеги-юристи за освітою, обговорили деякі аспекти творчості одного із класиків політичної думки - німецького юриста і політичного філософа Карла Шмідтта, зауваживши негативну політичну складову в його діяльності.

Також Голова Центральної вибо
орчої комісії Володимир Шаповал побажав Надзвичайному та Повноважному Послу Федеративної Республіки Німеччини в Україні Крістофу Вайлю успіхів у роботі на користь зміцнення двосторонніх стосунків ФРН і України.

cvk.gov.ua

 

Автор: admin от 22.08.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X