Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/519/part-ya-reg-on-v-publ-chno-ogolosila-pro-zastosuvannya-adm-n-strativnogo-resursu/

Версия для печати / Оригинальная версия





Партія регіонів публічно оголосила про застосування адміністративного ресурсу?

21 липня 2012 року у м. Донецьк відбулась XXIII конференція Донецької обласної організації Партії регіонів, у якій взяло участь 447 делегатів від 45 міських та районних організацій цієї політичної сили.  Проводив конференцію заступник голови обласної організації Партії регіонів, голова Донецької облдержадміністрації  Андрій Шишацький. У своїй доповіді  партійний лідер основну увагу приділив результатам  роботи місцевих органів влади, а не діяльності партійних організацій.   При цьому, Шишацький підкреслив, що «Партія регіонів – це партія влади і вони тотожні» (http://pr.dn.ua/articles/art_6888.html). За результатами конференції було прийнято рішення про основні напрямки діяльності партійних організацій в умовах виборчої кампанії.  Пункт 2.5. цього рішення містить наступне визначення: «забезпечити взаємодію місцевих органів влади, кандидатів-мажоритарників, партійних організацій по вирішенню соціально-економічних проблем в містах та районах Донецької області» (http://pr.dn.ua/articles/art_6887.html). Обов’язком із виконання цього пункту  наділяються голови партійних організацій та голови виборчих штабів.

Громадські спостерігачі ДОО ВГО «Комітет виборців України», які діють в межах кампанії  ГМ ОПОРА,  висловлюють занепокоєння  задекларованими  завданнями Донецької обласної організації Партії регіонів, оскільки  в них мова фактично йде про плани застосування адміністративного ресурсу на виборах народних депутатів України.

Закон України «Про вибори народних депутатів України»  не наділяє  кандидатів у народні депутати України жодними правами та обов’язками щодо спільного вирішення із місцевими органами влади соціально-економічних проблем. Навпаки, виборче законодавство спрямовується на запобігання випадків втручання органів влади різних рівнів  у передвиборчу кампанію.

Стаття 4 . Закону України «Пролітичні партії в Україні» вказує , що органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні політичні   партії  чи  надавати  їм  привілеї,  а  також  сприяти політичним  партіям,  якщо  інше не передбачено законом, у провадженні їх діяльності.

Законодавство про державну службу та службу в органах місцевих органах влади забороняє  чиновникам проявляти під час  здійснення своїх повноважень  політичні уподобання.  Зокрема, у п.1.7. Наказу Головного управління державної служби №214 від 04.08.2010 р. «Про затвердження Загальних правил поведінки державного службовця» зазначається, що державні службовці повинні утримуватися від демонстрації власних політичних поглядів та свого ставлення до політичних  сил,  партій,  блоків,  не  допускати  їх  впливу на виконання службових обов'язків. При прийнятті на державну службу кожна особа ознайомлюється із змістом цих правил, про що робиться запис у її особовій справі.

Таким чином,  рішення конференції Донецької обласної організації Партії регіонів  про  «забезпечення взаємодії місцевих органів влади, кандидатів –мажоритарників та партійних організацій  по вирішенню соціально-економічних проблем міст та районів Донецької області» виходить за межі законодавства про політичні партії, вибори народних депутатів України та  державну службу.  У випадку практичного застосування  задекларованого Партією регіонів підходу, державні та комунальні ресурси будуть спрямовуватися на передвиборчу кампанію однієї політичної сили, що нівелює принцип рівних можливостей для  усіх суб’єктів виборчого процесу.

Ототожнення діяльності місцевих органів влади та кандидатів у народні депутати України вводить в оману виборців, оскільки їм буде надзвичайно  складно розмежувати поточну діяльність чиновників та передвиборчі зусилля політичних представників. Заяви про вирішення кандидатом - мажоритарником соціально-економічних проблем місцевих громад не підтверджені жодними положеннями чинного законодавства, а тому вони є проявом недобросовісної агітації. 

Донецкая областная организация ВОО «Комитет избирателей Украины»

 

Автор: admin от 25.07.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X