Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/46/zastupnik-golovi-entralno-viborcho-kom-s-zhanna-senko-orna-vvazha/

Версия для печати / Оригинальная версия





Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна вважає,

що питання голосування за кордоном по мажоритарних округах необхідно надалі врегулювати на законодавчому рівні. 

Вона заявила, що рішення Конституційного суду про неконституційність положень закону «Про вибори народних депутатів», які відносять закордонні виборчі дільниці до одномандатних (мажоритарних) округах в Києві, фактично скасовує можливість голосування за кордоном по мажоритарних округах. 

 
Зампред ЦИКа: КС лишил заграничных украинцев права голоса


 

 










При цьому заступник голови ЦВК зазначила, що у неї виник ряд питань про співвідношення цього рішення КС з цілим рядом положень Конституції, зокрема, статтею 24 Основного закону, яка говорить, що всі громадяни України мають рівні права і не можуть бути обмежені в залежності місця знаходження . 

Також вона зазначила, що спірним є питання співвідношення рішення КС до статті 22 Конституції, згідно з якою, права та свободи громадян України гарантовані і не можуть бути обмежені. 

«Згідно статті 22 Конституції, виборче право громадян гарантовано і воно не може бути скасовано або обмежено. Але сталася така ситуація, коли це право обмежене », - зазначила вона. 

Конституційний суд позбавив 400 000 закордонних українців проголосувати за права мажоритарників 

Усенко-Чорна зазначила, що всі попередні рази, коли вибори Ради проходили по мажоритарних округах, громадяни України, які перебували за кордоном, брали участь в голосуванні, і таким чином, дане рішення КС ставить під сумнів легітимність результатів тих виборів. 

Заступник голови Центрвиборчкому вважає, що питання голосування за кордоном по мажоритарних округах необхідно надалі врегулювати на законодавчому рівні. 

Як повідомлялося, КС 5 квітня 2012 визнав неконституційним віднесення загранучастков до мажоритарних округах Києва, визнавши, що дана норма закону спотворює результати волевиявлення жителів Києва і відповідно обмежує право кандидатів від цих округів бути обраними. 

ZN.UA
 

 

Автор: admin от 15.04.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X