Русский Выберите язык  Выберите язык

На вибори 2012 СНД надішле 200 спостерігачів

12 липня на прохання Виконкому СНД в Центральній виборчій комісії відбулася робоча зустріч заступника Голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної з директором правового департаменту Виконкому СНД Володимиром Крохмалєм і начальником відділу із забезпечення діяльності Місії спостерігачів від СНД цієї організації Євгеном Слободой.

На початку зустрічі Ж. Усенко-Чорна подякувала гостям за постійну увагу Виконкому СНД до виборчого процесу в Україні, яка вже стала традиційною, і пообіцяла максимальне сприяння з боку ЦВК в роботі майбутньої місії офіційних спостерігачів від цієї організації, починаючи з їхньої акредитації.  Крім того, вона пояснила механізм акредитації та її терміни.

Взявши слово, В. Крохмаль зазначив, що, на його думку, незважаючи на велику кількість непростих проблем, Центральна виборча комісія працює ефективно і ритмічно. За його словами, це дозволяє сподіватися, що майбутні вибори, як завжди, пройдуть на високому організаційному рівні.

З свого боку пан Слобода акцентував увагу на низці інших аспектів. Зокрема, він нагадав, що Виконком СНД і ЦВК пов'язують понад десять років плідної співпраці. «Протягом цього тривалого періоду наші фахівці постійно відзначали професіоналізм і чіткість у роботі Комісії, - зазначив він. – Ми отримували кваліфіковану допомогу і на парламентських виборах 2002, 2006, 2007 років, і на президентських перегонах, які проходили у 2004 та 2010 роках».

- Тому ми не маємо жодного сумніву, що наступна місія спостереження проходитиме у тісному контакті з ЦВК, і це значно спостить нашу роботу, - констатував він.

За його словами, головною метою 200 спостерігачів від СНД, яких планується надіслати на майбутні вибори, стане вивчення застосування виборчого законодавства на практиці та його оцінка. Задля цього вже з 1 жовтня в Києві буде відкрито штаб місії. Хоча довготермінові спостерігачі розпочнуть свою роботу задовго до цієї дати. При цьому акцент, в першу чергу, буде зроблено на спостереженні за виборчим процесом не в столиці, а в регіонах, де й будуть рівномірно, з урахуванням адміністративно-територіального устрою України, виконувати свою місію спостерігачі від СНД.

- До складу місії планується включити представників дипломатичного корпусу СНД, депутатів вищого рівня, а також членів виборчих комісій країн-учасниць організації, - повідомив пан Слобода. - Тому більшість із них, крім спостереження, буде мати на меті не тільки звичайне спостереження, а ще й набуття українського досвіду організації виборів, їхнього методичного забезпечення з подальшим втіленням в своїх країнах.

У свою чергу заступник Голови ЦВК відзначила, що Комісія за останні декілька років роботи має серйозні напрацювання за різними напрямками. На особливу увагу заслуговує впровадження в 2009 році Державного реєстру виборців, який високо оцінюється, зокрема Венеціанською комісією, ОБСЄ.

- Запровадження Реєстру дозволило повністю автоматизувати процес складання списків виборців, а також уперше створити на постійній основі понад 33 тисячі виборчих дільниць, у тому числі визначити приміщення для голосування та роботи виборчих комісій. Завдяки впровадженим новаціям організація голосування має пройти злагоджено і комфортно для виборців, - зауважила Усенко-Чорна. При цьому вона висловила готовність ЦВК ділитися  набутим практичним досвідом з цих та інших питань з усіма зацікавленими сторонами.

cvk.gov.ua

 

Автор: admin от 16.07.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X