Русский Выберите язык  Выберите язык

КС скасував одне з положень закону про вибори

Конституційний Суд визнав неконституційними положення закону про вибори, згідно з якими закордонні виборчі дільниці на виборах депутатів Верховної Ради віднесені до одномандатних (мажоритарних) округах, створеним на території Києва. 

Про це йдеться в рішенні КС. 

Суд прийшов до висновку про невідповідність Конституції зазначених положень у зв'язку з тим, що віднесення загранучастков до одномандатних округах в Києві призводить до необгрунтованого значного збільшення кількості виборців, які голосуватимуть в цих округах, не будучи при цьому пов'язаними з територіальною громадою Києва. 

"Застосування положень закону, за яким виборці, які проживають або перебувають за кордоном, голосують за кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах, які створюються в столиці України місті Києві, не забезпечує відображення волевиявлення тих виборців, які проживають на території міста Києва" , - говориться в рішенні суду. 

Також суд зазначив, що віднесення загранучастков до одномандатних округах в Києві не забезпечує рівних правових можливостей кандидатів у депутати, які будуть балотуватися в одномандатних округах Києва, щодо їх права бути обраними, оскільки таким чином обмежується можливість формування вільного волевиявлення виборців, що проживають або перебувають за кордоном . 

Також у рішенні КС згадав рішення Європейського суду з прав людини у справі від 1996 року, згідно з яким громадяни, які проживають за кордоном, є менш пов'язаними і менш зацікавленими в внутрішньодержавних справах і процесах, в зв'язку з чим визнав можливим позбавляти таких виборців активного виборчого права. 

Нагадаємо, 28 лютого 59 депутатів Ради звернулися в КС з проханням перевірити конституційність положення закону "Про вибори народних депутатів" у частині віднесення загранучастков до одномандатних округах, які створюються на території Києва. 

lb.ua

 

Автор: admin от 15.04.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X