Русский Выберите язык  Выберите язык

На парламентські вибори 2012 піде кілька опозицій

На парламентських виборах в Україні буде об'єднана опозиція. А ще буде кілька опозицій необ'єднаних, які майбутній лідер об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк вже відправив у табір Віктора Януковича.

«БАТЬКІВЩИНА змін». Те, про що довго вели переговори Олександр Турчинов і Арсеній Яценюк, вже в квітні має стати реальністю. «На з'їзді« Батьківщини »в п'ятницю ми дали собі три тижні на завершення об'єднавчих процесів. По суті, питання тільки в тому, буде об'єднання на основі однієї партії чи одного партійного списку », - пояснив« Сегодня »нардеп-бютівець Андрій Шкіль . Природно, в обох варіантах мається на увазі «Батьківщина».

Різниця між однією партією і єдиним списком, не суттєва для виборців, для функціонерів «Батьківщини» і «Фронту змін» є ключовою: один список завжди може розпастися на кілька фракцій, як це вже було з блоком НУНС, а от об'єднання в одну партію гарантовано призведе до внутрішньої боротьби за вплив між людьми Турчинова і Яценюка. Це може вилитися в скандали ще до виборів. А значить, «Батьківщина змін» навряд чи буде більше, ніж списком.

Втім, і з єдиним списком все непросто - та його частина, яка гарантує місця в парламенті, не гумова. Бютівці оптимістично називають цифру в 130 депутатів, але, швидше за все, гарантії отримують лише ті, хто матиме в списку номер не нижче 80-го, а відносно непогані шанси - ті, хто отримає номери з 81-го по 110-й. І в ці 80-110 місць повинні вміститися не тільки бютівці з «фронтовиками», а й союзники - 3-4 людини з уже влився в «Батьківщину» «Самооборони» Юрія Луценко і лідер «Руху» Борис Тарасюк. Це тільки ті, про кого в «Батьківщині» кажуть впевнено (так само впевнено у «Фронті змін» називають в прохідній частині списку лідера «За Україну!" В'ячеслава Кириленка ). Втім, головна проблема все ж не в союзниках, а в необхідності ділити список між бютівцями і «фронтовиками» - з цієї причини з сотні бютівських нардепів реально на мандати зможуть розраховувати близько половини.

Решті пропонують або непрохідну частину, або мажоритарні округи - в обох випадках перспектива безрадісна. Округа від об'єднаної опозиції пропонують також лідерам маленьких партій з Комітету опору диктатурі, - за умови, що їх партії не підуть на вибори. Але, ймовірно, на таку пропозицію погодяться тільки Юрій Кармазін і кілька людей з «Нашої Україною». Навіть незважаючи на те, що Яценюк дохідливо пояснив: всіх, хто не погодиться на цю умову, будуть обзивати «проектами влади».

«СВОБОДА». Це єдина партія, якій Турчинов з Яценюком офіційно дозволили йти на вибори окремо, погоджуючи при цьому кандидатів на округах. Правда, вони вважали за краще б і «Свободу» не пускати (тим більше що її 5% далеко не гарантовані), але тоді їй треба пропонувати об'єднання в партійний список, а цього вже точно ніхто не хоче. Більше того, за словами джерела в БЮТ, в об'єднаній опозиції переважає думка, що і мажоритарні округи з партією Тягнибока краще не ділити. «Все одно її кандидати мають шанси тільки на Галичині, де у кандидатів від влади немає шансів, - так чому б не спробувати ці округи відібрати?!», - Пояснює джерело. За його словами, рубіконом може стати 9 Травня, коли очікується небудь скандал за участю свободівців, який обурить Європу. І після цього скандалу КСД оголосить про виключення «Свободи» зі своїх рядів як партії, що дискредитує «демократичну опозицію». Не виключено, що цього хоче і Тягнибок, який куди більше вістів запрацює на критиці «тушкованої об'єднання» БЮТ і «ФЗ», ніж на союзі з ними. Але йому не вигідно самому виходити з КСД, щоб не отримати ярлик «проекту влади». Тому скандал в День Перемоги дуже реальний, так як вигідний всім.

КЛИЧКО МОЖЕ Поживемо НА ВЕСІЛЛІ «Батьківщина» і «ФРОНТУ»

А тепер про тих, кого вже віднесли до розряду «проектів влади». Тобто формально таким на з'їзді назвали тільки партію Наталії Королевської «Україні - вперед!", Але загрожують назвати всіх, хто піде на вибори не на умовах Турчинова-Яценюка. «Якщо два-три вождя вирішили, що у них вже достатньо сил, щоб зупинити бульдозер Януковича, бажаю їм удачі», - коментує заяву Яценюка лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко , якому цей ярлик теж можуть приклеїти.

«ГРОМАДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ». Сам Гриценко до останнього часу вів переговори про об'єднання з УДАРом Віталія Кличка, але поки йому вдалося об'єднатися тільки з Українською партією Ігоря Насалика. Втім, як сказав нам Гриценко, його партія визначиться з форматом участі у виборах тільки до кінця травня, а до того часу його «двері відкриті для всіх, включаючи Кличко, який заявив, що збирається йти на вибори окремо, і навіть тих, хто своїми заявами вносить розкол в ряди опозиції ».

УДАР. Бажання Віталія Кличко ні з ким не об'єднуватися цілком зрозуміло. Він - єдиний, чиї мрії на сьогоднішній день повністю виконуються (в парламент потрапляє, а амбіцій на перші місця поки немає), і все, що йому потрібно робити, - це не робити різких рухів. Більше того, від підготовлювану весілля «Батьківщини» з «Фронтом змін» виграє саме він. Серед фанатів Тимошенко обов'язково будуть ті, хто пам'ятає звинувачення Яценюка щодо Юлиної зради, а серед фанатів Яценюка достатньо тих, хто і зараз вважає, що Тимошенко здала в 2009-м інтереси країни, - і всім їм майже не залишається вибору, окрім УДАРу. Тому не дивно, що своє рішення про неприєднання до проекту Турчинова-Яценюка Кличко оголосив у суботу, відразу після з'їзду «Батьківщини». Для нього залишається лише один ризик: КСД висуне свою кандидатуру (швидше за все, Олександру Кужель) на вибори мера Києва. Але в цьому випадку вже він зможе звинуватити конкурентів, що вони працюють на владу.

ІНШІ. Цим список «необ'єднаних» не вичерпується. Днями про самостійний похід на вибори оголосив лідер Європейської партії Микола Катеринчук, якому, за нашою інформацією, відмовили в місці в бютівському списку. Але куди неприємніше для Турчинова з Яценюком те, що на виборах, швидше за все, буде «Наша Україна». Одна її частина на чолі з Валентином Наливайченко піде на округи по квотам КСД, а інша - з Віктором Ющенком - під старим іменем піде на вибори, щоб взяти 1-2%.


Дмитро Коротков

 

Автор: admin от 14.04.2012
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X