Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/306/do-batk-vschini-priide-popovnennya/

Версия для печати / Оригинальная версия





До Батьківщини прийде поповнення

Керівництво партії "Батьківщина" веде переговори про збільшення числа партій, представники яких будуть балотуватися до Верховної ради за списком цієї політичної сили. Серед нових учасників об'єднання можуть виявитися, зокрема, лідери "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко та Європейської партії Микола Катеринчук - повідомляє «Коммерсантъ-Украина»

Про підготовлюваний входження декількох партій в об'єднану опозицію для участі в парламентських виборах 2012 в кінці минулого тижня заявив голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін. "Я повинен доповісти Юлії Володимирівні (Тимошенко -" Комерсант ") про підготовку другої хвилі об'єднання. Вона (друга хвиля. -" Комерсант ") буде завтра-післязавтра", - сказав він 14 червня перед відвідуванням Центральної клінічної лікарні "Укрзалізниці", де з початку травня лікується Юлія Тимошенко. Пан Кожем'якін не став уточнювати, про які партії він говорив, відзначивши тільки, що їх буде три або чотири.

Коли в оголошені Андрієм Кожем'якіним терміни об'єднання партій не відбулося, "Комерсант" запитав про причини затримки першого заступника голови парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергія Соболєва. "Зараз ми дуємо на воду, тому я не хотів би про це говорити, можу сказати тільки, що питання вирішиться до кінця тижня", - пообіцяв він, також не ставши називати партії-учасниці переговорного процесу.

Як відомо, наприкінці квітня лідери шести політичних сил - Юлія Тимошенко ("Батьківщина"), Арсеній Яценюк ("Фронт змін"), Юрій Луценко ("Народна самооборона"), Сергій Соболєв ("Реформи і порядок"), В'ячеслав Кириленко ( "За Україну!") і Борис Тарасюк (Народний рух України) - підписали "Декларацію єдності", в якій зобов'язалися "забезпечити перемогу демократичних сил" шляхом висунення спільного виборчого списку. Оскільки нове виборче законодавство забороняє участь у виборах блоків партій, список об'єднаної опозиції було вирішено зареєструвати в Центрвиборчкомі від імені партії "Батьківщина".

Співрозмовники "Комерсант" з числа народних депутатів опозиції стверджують, що в переговорах з керівництвом "Батьківщини" бере участь лідер партії "Громадянська позиція", народний депутат Анатолій Гриценко ("Наша Україна-Народна самооборона"; НУНС). "Останнім часом пана Гриценка часто бачать в центральному офісі" Батьківщини "на вулиці Турівській", - сказав співрозмовник "Комерсант". За його словами, переговори про участь у виборах за списком партії "Батьківщина" веде також голова Європейської партії (ЄП), народний депутат Микола Катеринчук (НУНС).

У розмові з кореспондентом "Комерсант" глава ЄП не став заперечувати факт ведення переговорів, проте порекомендував дізнатися їх подробиці у керівництва "Батьківщини". "Йде переговорний процес, як тільки він завершиться, я про це повідомлю. Переговори перебувають на завершальній стадії", - в свою чергу заявив "Комерсант" пан Гриценко.

Крім партій, в переговорах також беруть участь представники громадських організацій і меджлісу кримсько-татарського народу. "Конкретних пропозицій від них (" Батьківщини ". -" Комерсант ") поки не було, проте консультації ми проводимо не тільки з об'єднаною опозицією, але і з іншими демократичними силами, які до неї не входять", - сказав лідер меджлісу кримсько-татарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, додавши, що остаточне рішення про формат участі у парламентських виборах курултай прийме 21 липня.

Об'єднана опозиція може розраховувати на підтримку громадської організації "Громадський спротив", заявляє голова організації Олександра Кужель. "Не знаю, коли вони збираються оголошувати про другу хвилю об'єднання, і чи будуть в ньому брати участь громадські організації, але про те, що я працюю з об'єднаною опозицією, я говорила з першого дня!" - Заявила "Комерсант" пані Кужель.

На думку експертів, від поповнення об'єднаної опозиції новими партіями опоненти Віктора Януковича можуть як виграти, так і програти. "Проведення Євро-2012 знизило градус політичної температури в країні, і це грає на руку владі. Ситуацію допоможе виправити друга хвиля об'єднання, але з іншого боку - при великій кількості союзників у виборчий список зможуть потрапити не всі давні соратники Юлії Тимошенко", - сказав "Комерсант" директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. За словами експерта, не виключено, що до об'єднаної опозиції, крім партій Анатолія Гриценка та Миколи Катеринчука, приєднається також партія "Українська платформа" Собор "" народного депутата Павла Жебрівського (НУНС). "Анатолію Гриценко, наскільки я знаю, обіцяли чотири місця в загальному виборчому списку, а Мустафа Джемілєв, вибираючи між Віталієм Кличко (голова партії УДАР. -" Комерсант ") і Арсенієм Яценюком (один з лідерів об'єднаної опозиції. -" Комерсант "), ймовірно, зробить ставку на останнього ", - резюмував експерт.

Ольга Куришко

 

Автор: admin от 19.06.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X