Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/302/peredviborch-rozkladi-donechchini-vlada-opozits-ya/

Версия для печати / Оригинальная версия





Передвиборчі розклади Донеччини. Влада і опозиція

Незважаючи на те, що вибори в Донбасі багато хто вважає приреченими, це не означає, що в регіоні не буде передвиборчої політичної боротьби. Більш того, вже зараз можна сказати, що вибори загострили відносини не тільки і не стільки між політичними силами, скільки всередині самих партій. 

Спочатку передвиборний штаб об'єднаної опозиції в Донецькій області очолив народний депутат, соратник Юрія Луценка, Юрій Гримчак, який зайняв цей пост ще в лютому. Але вже через кілька місяців, Арсеній Яценюк, під час візиту в Донецьк, назвав зовсім інше ім'я начальника штабу, ним став лідер місцевого «Фронту змін» Олександр Ярошенко. 

За інформацією "Острова" однією з причин такого рішення стало те, що проти кандидатури Гримчака виступало керівництво обласної "Батьківщини". 

В результаті, для того, щоб погасити конфліктну ситуацію, але при цьому залишити Гримчака, як впізнаваного і пройшов не одну виборчу кампанію політика, в процесі, було прийнято рішення розділити Донецьку область на три частини, при цьому керівництво однієї з них віддати соратнику Юрія Луценка . 

Але і цей, компромісний, план не був реалізований, - область вирішили не ділити, а центр управління залишити в гірницької столиці. В результаті, Юрій Гримчак був фактично відсунутий від роботи на благо об'єднаної опозиції на Донеччині.Заступником ж у Ярошенко стала одна з лідерів місцевої «Батьківщини» Тетяна Павлюк. 

Цікаво, що відсунули та заступника Ярошенко, Сергія Чиріно, який до цього вважався мало не реальним керівником обласної організації партії. Тепер, Чирин, нібито, має намір йти по мажоритарному округу. 

Гримчаку, в свою чергу, нібито, обіцяли місце в прохідній частині списку. 

Як повідомили "Острову" джерела в коді "Фронт Змін" і "Батьківщина" будуть працювати на виборчу кампанію в такий спосіб. 

Яценюківці не намагатимуться охопити всю область, а спробують зачепитися за ті території, де їхні кандидати можуть показати непогані результати. При цьому завдань варто відразу декілька, головна з яких не ці парламентські вибори, а вибори Президента України в 2015 році. Соратники Арсенія Петровича зараз хочуть перевірити свої сили, подивитися на результати, на те, хто і як себе проявить в роботі на територіальних виборчих дільницях. 

Сподіваються на непогані для себе шанси представники "Фронту Змін" перш за все в Маріуполі, саме там Олександр Ярошенко був другим у гонці за крісло міського голови і там у прихильників Яценюка є депутати в місцевій раді. 

Теоретично, в опозиції є шанси поборотися з представником ПР і в Макіївці. Принаймні, так вважають в самому об'єднанні. Там партія влади виставить зятя покійного Василя Джарти бізнесмена Валерія Омельченко. Також є надії на округи, де підуть скандальні нардепи від ПР Владислав Лук'янов та Ігор Шкіря. Лук'янову зіпсував імідж скандал з підприємством його батька, яке хотіло зробити кар'єр на місці житлового селища, не запропонувавши людям гідних компенсацій. Що стосується Шкірі, який піде по 52 округу (Горлівка, Дебальцеве, Дзержинськ), то тут на руку опозиції може зіграти відкрите протистояння нардепа популярному меру Горлівки Євген Клеп і посилення позицій КПУ в депресивних шахтарських містах. 

До цього варто додати, що ті, хто буде йти в округах як мажоритарні кандидати, звалюють на себе і тягар відповідальності за підсумковий результат опозиційного об'єднання "За Батьківщину!". 

Що ж стосується представників безпосередньо "Батьківщини", то багато їх місцеві штаби і осередки Ярошенко і до збираються не чіпати, залишивши все як є. На цих територіях опозиція має мінімальні шанси на перемогу, відповідно, біло-сердечні, під об'єднаним брендом будуть там лише позначати видимість присутності. 

Однією з таких "мертвих територій" вважається Донецьк. Там, по 43 округу, свою кандидатуру збирається висунути голова міської парторганізації Олена Пяткіна. Її опонентом від партії влади стане відомий Микола Левченко. 

З більш відомих біло-сердечних депутатів не підуть по мажоритарці Михайло Волинець і Гарегін Арутюнов. Обом пророкують місця в списку. 

Михайло Якович, неодноразово підкреслював, в бесідах з журналістами, що грошей у нього, йти по округу, немає. А новоспеченої силі "За Батьківщину!" він може стати в нагоді своєю активністю й тим, що є головою Незалежної профспілки гірників. 

Дещо інша ситуація у пана Арутюнова. З фінансовою стороною питання тут все в порядку. Саме Гарегін Рафаелович, як кажуть в коді, тягнув на собі фінансування обласної "Батьківщини". А це вся вертикаль біло-сердечних, починаючи з Донецького центрального штабу, закінчуючи регіональними відділеннями. 

Робив він це, як запевняють джерела в самій "Батьківщині" не з альтруїстичних спонукань. Незважаючи на те, що сам Арутюнов виходець із Дніпропетровська, шансів на те, що він потрапить в партійний список саме від цього міста і області у нього було дуже мало - там занадто великий відсоток бажаючих. Інша річ Донецьк. По-перше, тут Гарегін Рафаелович голова Донецької регіональної організації біло-сердечних. По-друге, він фінансово тягнув на собі всю місцеву організацію в дуже непростий для опозиції період. При цьому, центральному штабу, в Києві, Арутюнов завжди може нагадати, що він не перебіг до біло-блакитним, а залишився вірним Тимошенко. 

Тим не менш, попадання в майбутній парламент за списком опозиції і для Гримчака, і для Арутюнова, і для Волинця - поки не закріплено остаточно спільним рішенням Яценюка-Турчинова. 

Єдиний, у кого ймовірність потрапляння в прохідну частину списку дуже висока - це Олександр Ярошенко. За мажоритаркою він не піде, а внесення його кандидатури до першої двадцятки, як кажуть у "Фронті змін" буде відстоювати Арсеній Петрович особисто. Для Яценюка це не тільки кадрове питання, а й іміджевий. Проти Ярошенко порушено кримінальну справу і воно висить над ним домокловим мечем. Цей меч може зачепити і Яценюка, як партійного лідера, нездатного захистити членів своєї команди, або, (в разі засудження Ярошенко) недбало підбирає кадри. Депутатська недоторканність змогла б позбавити від головного болю і Ярошенко і Яценюка. Тим більше, що Ярошенко, за нашою інформацією, вкладав свої гроші у фінансування організації. 

Потрібно сказати, що ставлення опозиції до Донбасу, як до безплідного для себе полю, дає відповідні результати - згідно закритим опитуваннями, рейтинг Фронту Змін в Донецькій області зараз складає всього близько 3% .... 

У Партії регіонів, на даний момент, рейтинг в області становить близько 34%. Як відзначають самі регіонали, це непогана стартова позиція. Аргументується такий оптимізм тим, що Янукович вступав в останню виборчу кампанію з 40% а фінішував з 90%. Правда, при цьому, чомусь не враховується, що Янукович вступав у виборчу кампанію з опозиції і альтернатива йому була практично одна. У разі ж парламентських виборів, регіонали ведуть кампанію як партія влади і, отже, беруть на себе весь вантаж непопулярних рішень і дій влади. Та й альтернатива їм, хоч і ріденька, але є, такої поляризації суспільства, а отже і мобілізації електорату, як на президентських виборах, цієї осені не буде. 

«ОстроВ» уже повідомляв про кандидатів мажоритарників від ПР, які підуть по округам Донецької області. Це секретар донецької міськради Микола Левченко, нардепи Юхим Звягільський, Тетяна Бахтєєва, Валентин Ландик, Сергій Клюєв, Микола Янковський, Ігор Шкіря, Олексій Білий, Владислав Лук'янов, Леонід Литвинов, Денис Омелянович, Георгій Скудар. Крім діючих нардепів, до парламенту від ПР будуть балотуватися два депутати Донецької обласної ради. Це зять Георгія Джарти Валерій Омельченко та голова правління Докучаєвського флюсо-доломітний комбінат Андрій Пономарев.Также по Донецьку піде керівник фракції ПР в Донецькій облраді Олександр Бобков. У Маріуполі ПР буде представляти екс-нардеп Сергій Матвєєнко. 

За нашою інформацією, рішення по більшості з них ще півроку тому стверджував особисто президент. Проте деякі округи до сих пір залишаються спірними. Так, під питанням поки залишається висування від правлячої партії Валерія Коновалюка.Також, є інформація, що в Слов'янську, де анонсувалося висунення Володимира Малишева, планує балотуватися син прем'єра Сергій Азаров. 

Родзинкою цих виборів буде те, що ні за списками, ні по мажоритарці в цей раз не підуть в парламент люди Ріната Ахметова. Слідом за своїм босом, без депутатської недоторканності з листопада цього року залишаться нинішні нардепи Юрій Чертков, Сергій Кий, Василь Стельмашенко, Нуруліслам Аркалаєв ... 

Штаб регіоналів очолить, як і на минулих виборах нардеп Олександр Касянюк. Хоча відповідальність за результати любові виборців до партії влади В. Янукович поклав на губернаторів. 

Потрібно зазначити, що основними суперниками регіоналів у Донбасі будуть комуністи.КПУ єдина партія, яка згідно з опитуваннями, на відміну від інших, стрімко нарощує рівень своєї електоральної підтримки в Донецькій області. 

Практично, саме до комуністів відходять голоси маргіналів, які розчарувалися в Януковичі і його команді. При цьому, на відміну від інших політсил, комуністи практично не ведуть активної виборчої кампанії. 

Відомо, що установка керівництва партії передбачає висування кандидатів-мажоритарників по всіх округах, але про конкретні персоналії інформації поки немає.Однозначно, - більшість з них будуть працювати швидше на партію, ніж на особисту перемогу. Передбачити справжню рубку між кандидатом від КПУ і висуванцем партії влади можна тільки на одному окрузі, - там, де буде балотуватися секретар Донецького обкому Микола Кравченко. 

Справа в тому, що керівництво комуністів прийняло рішення, згідно з яким всі секретарі обкомів йдуть по мажоритарних округах в своїх областях. Можливо, воно було продиктоване, в тому числі, і відкритою ворожнечею між лідером КПУ Петром Симоненком та головою донецьких ленінців нардепом Миколою Кравченко. Тепер, останньому, щоб продовжити свою парламентську кар'єру необхідно виграти вибори в окрузі. 

Формально виборча кампанія в Донбасі ще не почалася. Фактично, вона йде вже кілька місяців. Свій позитивний внесок в неї вніс і проходить зараз в Україну футбольний Чемпіонат. Завдяки йому, в Донецьку з'явилися бігборди опозиційних політичних сил. Таким чином ми показуємо світові, що демократія та рівні можливості для всіх політгравців у нас все-таки існують. Шкода, що Євро триває тільки до кінця червня ... 
 
Віктор Калашников, Сергій Гармаш, «ОстроВ»

 

Автор: admin от 16.06.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X