Русский Выберите язык  Выберите язык

Голова ЦВК закликав уповноважених посадових осіб виправити ситуацію у зв’язку обмеженням права голосу закордонних виборців на майбутніх парламентських виборах

5 квітня було оприлюднено рішення Конституційного Суду України від 4 квітня 2012 року № 7-рп/2012 у справі за конституційним поданням 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини другої статті 22 Закону України «Про вибори народних депутатів України» стосовно рівномірного віднесення закордонних виборчих дільниць до всіх одномандатних округів, які утворюються на території столиці України - міста Києва.

Як відомо, цим рішенням визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) положення «з рівномірним внесенням до всіх одномандатних округів, які утворюються на території столиці України - міста Києва» частини другої статті 22 Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року № 4061-VI. Відтак, вони втратили чинність з дня ухвалення зазначеного рішення Конституційного Суду України.

- У зв’язку з цим, - заявив Голова ЦВК Володимир Шаповал, - виникла ситуація, коли фактично за наслідками цього рішення досить значна кількість громадян України, що мають право голосу (понад 435 тисяч осіб) і на законних підставах знаходяться закордоном, обмежені в реалізації цього права.
- Іншої юридичної оцінки ситуації, що склалася, об’єктивно не може існувати, - зазначив Володимир Шаповал. На його думку, можна передбачати, що зазначена ситуація провокуватиме негативні оцінки майбутніх виборів аж до визнання їх нелегітимними.

Виправити цю ситуацію юридичними способами, - вважає Голова ЦВК, - можливо лише двома шляхами. Або через надання Конституційним Судом України відповідних роз’яснень, які б унеможливлювали обмеження активного виборчого права вказаній категорії громадян. Або – внесенням змін до виборчого законодавства з «м’яким» урахуванням згаданого рішення Конституційного Суду України. У свою чергу, Центральна виборча комісія не наділена інструментарієм для вирішення відповідного питання.

Тому прошу вважати дану заяву зверненням до всіх уповноважених посадових осіб, які спроможні нормалізувати ситуацію, - зазначив Голова  Центральної виборчої комісії.

 

Автор: admin от 12.04.2012





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X