Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/275/v-vrop-mozhut-ne-viznati-maibutn-vibori-v-adu-2012/

Версия для печати / Оригинальная версия





В Європі можуть не визнати майбутні вибори в Раду 2012

Сергій Сидоренко, Брюссель для «Коммерсантъ-Украина»

7 червня 2012 в Європейській службі зовнішніх дій заявили "Комерсант", що не бачать можливості визнання парламентських виборів 2012 в Україні без участі в них засуджених лідерів опозиції. Цю позицію підтримує все більше європейських політиків, що в підсумку може привести до провалу підписання угоди про асоціацію навіть в довгостроковій перспективі. Проте в керівництві ЄС є й противники блокади Україні.

Євросоюз, до недавнього часу обмежувалися розпливчастими вимогами про необхідність дотримання демократичних стандартів в Україні, знову посилив риторику. Вчора Європейська служба зовнішніх дій (ЕСВД) підтримала представників Європарламенту, поставивши майбутнє взаємин України та ЄС в залежність від участі екс-прем'єра Юлії Тимошенко та інших лідерів опозиції в парламентських виборах. "У нас є величезні сумніви з приводу того, чи можуть вибори бути визнані чесними і вільними, якщо Юлія Тимошенко та інші лідери опозиції не зможуть взяти в них участі. У цьому випадку буде дуже складно визнати їх відповідними європейським стандартам", - заявила "Комерсант "офіційний представник глави ЕСВД Кетрін Ештон Майя Кочьянчіч. Вона запевнила, що питання відповідності виборів очікуванням ЄС "буде мати критичне значення для майбутньої угоди про асоціацію".

Українські дипломати в Брюсселі визнають, що розвиток справи пані Тимошенко матиме вирішальне значення для підписання Угоди про асоціацію. Тим часом у представництві України при ЄС вважають, що претензії світового співтовариства з приводу вибіркового переслідування опозиції не мають під собою підстав. "Якщо кримінальну справу вже порушено, стає дуже важко сказати, що його фігурант не повинен бути покараний за свої дії, оскільки он той і ось цей хлопець робили щось подібне і не понесли за цього покарання", - обгрунтувала позицію Києва заступник голови представництва Україна при ЄС Надія Цок, виступаючи вчора перед журналістами в Брюсселі. "Ми визнаємо, що ми (Україна. -" Комерсант ") неідеальні, але ми змінюємося, в тому числі - продовжуємо судову реформу", - додала вона.

Ці пояснення не задовольняють європейських політиків. "Ще в січні 2011 року, коли я вперше говорив з Віктором Януковичем про справу Юлії Тимошенко, я запитав його: ви вірите, що це хороша ідея - розпочати судовий процес проти свого політичного опонента в той період, коли реформа судової системи ще не завершена, коли ви самі визнаєте, що українська юстиція ще не повністю відповідає принципам неупередженості, рівності сторін і тому подібним? " - Розповів журналістам у середу комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. Переказувати відповідь пан Януковича пан Фюле не став.

Незважаючи на радикалізацію думки європейців, в Брюсселі залишилися впливові чиновники, які не мають наміру спалювати мости у взаєминах з України, і пан Фюле - один з них. "Штефан Фюле готовий йти на компроміси, навіть якщо Юлія Тимошенко залишиться за гратами. Він пропонує ЄС засудити це, але все ж констатувати прогрес в інших областях і підтримати Україна, підписавши угоду про асоціацію. Кетрін Ештон ж категорично проти і готова заблокувати контакти до рішення принципових питань ", - повідомив" Комерсант "аналітик брюссельського Open Society Institute Віорел Урсу. 

 

 

Автор: admin от 08.06.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X