Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/262/v-dkrit-ta-prozor-vibori-pokaznik-demokratichnost-kra-ni-eksperti/

Версия для печати / Оригинальная версия





Відкриті та прозорі вибори - показник демократичності країни - експерти

В Інституті Горшеніна відбувся національний круглий стіл «Вибори-2012: Шанс для України?», в ході якого провідні політики, чиновники та експерти обговорили, як вплинуть парламентські вибори на україно-європейські відносини, проаналізували перспективи основних політичних сил України на майбутніх парламентських виборах і спробували з'ясувати, чи стануть вибори-2012 «демократичним шансом» для України.

Відкриваючи національний круглий стіл, президент Інституту Горшеніна ВАДИМ ОМЕЛЬЧЕНКО заявив, що Україна перебуває перед відчиненими дверима ЄС. «Щоб стати по-справжньому європейською країною, Україні залишилося пройти зовсім небагато», - зазначив він.

За словами Вадима Омельченко, тема круглого столу дуже важлива для України, оскільки саме відкриті і прозорі вибори - показник демократичності країни.

«Відомі політологи Вольфганг Меркель і Аурель Круасан відзначають, що деякі країни живуть у так званої« дефектної демократії », - розповів Президент Інституту Горшеніна, пояснивши:« Цей тип державного устрою має всі демократичні ознаки, крім одного - прозорих і відкритих виборів ».

Посилаючись на результати досліджень Інституту Горшеніна, Вадим Омельченко зазначив, що рейтинг Партії регіонів останнім часом має тенденцію до зниження, проте рейтинг опозиції не зростає.

«Рейтинги партії влади мають деяку тенденцію до зниження, але опозиція не має тенденції до зростання. І ці голоси дістаються або консервативним силам - на зразок комуністів - або маловідомим », - зазначив він. І додав: «Опозиції варто задуматися: якщо хтось вам підказує, що не все у вас в порядку, можливо, варто до цього прислухатися».

Глава делегації Європарламенту в Комітеті парламентського співробітництва ЄС-України ПАВЛО КОВАЛЬ, в свою чергу, зазначив, що Європа втомилася від України і від справи Тимошенко.

«Мені здається, після важкого періоду напруги, пов'язаного зі справою Тимошенко, в останні два-три тижні, настав ефект втоми», - сказав євродепутат.

У той же час Павло Коваль розповів, що ще кілька тижнів тому у нього складалося враження, що частина депутатів Європарламенту та європейських журналістів з ранку до вечора займаються тільки України.

«Одна з моїх стажерок дивувалася, що офіс депутата Європарламенту з ранку до вечора обробляє тільки заяви, пов'язані з Україною. І було ясно, що потім настане спад напруженості, оскільки перед нами чемпіонат Європи, а потім відпустки, а потім вибори, які нас присипляють. Ми не повинні приспати себе перед виборами », - заявив європарламентар.

Зокрема, він зазначив, що потрібно подумати, що ще можна зробити в передвиборний період, а не заморожувати відносини між Україною і ЄС до завершення парламентських виборів. Павло Коваль висловив думку, що потрібно скоротити відпустки і подумати, як вирішити сьогоднішні складнощі у відносинах між Україною та ЄС.

У цьому контексті він назвав вдалим останній візит до Брюсселя прем'єр-міністра України Миколи Азарова. При цьому Павло Коваль висловив побоювання, що після українських парламентських виборів може бути вже пізно будувати відносини з Євросоюзом. Депутат Європарламенту вважає проблематичним подальший діалог про перспективи членства України в ЄС без вирішення ситуації з Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком. При цьому він висловив думку, що ще є можливості для вирішення цього питання на базі українського законодавства та на основі політичного розуміння.

Народний депутат від БЮТ АНДРІЙ ШЕВЧЕНКО також вважає за необхідне вирішити питання з політв'язнями до парламентських виборів.

«Без прізвищ Юлії Тимошенко та Юрія Луценко в бюлетенях результат парламентських виборів не буде відображати громадську думку українців», - упевнений він.

На думку Андрія Шевченка, якщо не вирішити питання з політв'язнями, вважати, що парламентські вибори пройдуть чесно - не можна.

«Проблему політв'язнів необхідно вирішити, час до жовтня ще є», - зазначив він.

При цьому народний депутат підкреслив, що опозиція вітає ініціативу МЗС на запрошення на парламентські вибори 2012 року великої кількості іноземних спостерігачів з Європи та США. А також нагадав, що питання формування більшості не менш важливий, ніж питання підрахунку голосів.

«Ми будемо свідками ревізії, коли за допомогою підкупу та тиску влади постараються змінити розстановку сил під час формування більшості - цей момент не можна пропустити», - вважає Андрій Шевченко.

У свою чергу, віце-прем'єр-міністр-міністр інфраструктури БОРИС КОЛЕСНІКОВ, який призначений заступником керівника передвиборчої кампанії Партії регіонів, побачив схожість нинішньої ситуації з 2004 роком і назвав майбутні вибори серіалом «Любі друзі-2».

За його словами, в 2004-му Віктор Янукович виграв кампанію всередині країни, але програв у зовнішній площині.

«Історія повторюється. Все це було вже в 2004-му році. Тоді на Заході створили таку ауру: у команди опозиції - стовідсоткові шанси, а Віктор Янукович обов'язково програє. Зараз ситуація складається також подібним чином », - зазначив міністр.

Разом з тим, Борис Колесников висловив упевненість: «На всіх 34 тисячах дільниць і при владі, і в опозиції будуть свої члени комісій, і спостерігачі, і журналісти. Тому Україні в змозі провести чесні прозорі вибори. Точно так само, як це було в 2006-му, 2007-му роках ».

При цьому віце-прем'єр представив свій рецепт боротьби з корупцією: забезпеченість чиновників і однозначність закону допоможуть ліквідувати корупцію в країні.

«Для того щоб перемогти корупцію, потрібно ліквідувати її основу. Чиновники повинні, з одного боку, самі по собі бути людьми досить забезпеченими. З іншого - закон не повинен мати двоякого тлумачення. Тобто, чиновники не повинні мати можливість самі приймати рішення », - зазначив міністр.

В якості позитивного прикладу він навів автоматизований контроль на автошляхах - «контроль швидкості здійснюється комп'ютером, штрафи виписує та надсилає комп'ютер. Лаятися порушникові не з ким ».

Говорячи про політичну корупцію, віце-прем'єр процитував екс-главу Держкомпідприємництва Михайла Бродського: «Він говорив: за версією БЮТ, корупція є скрізь, у чому вони особисто не беруть участь. Від виборів до єврочемпіонату ».

Координатор громадської організації «Оновлення країни» ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО висловив думку, що посадові особи, публічно підтримують ПР, повинні звільнятися.

Він зазначив, що опозиція не хоче допустити повторення ситуації виборів 2007 і 2010 років. «Я б хотів нагадати представникам влади, що не можна включати в передвиборні штаби вчителів, силовиків і інших людей, які не можуть туди заходити», - вважає Валентин Наливайченко.

«Представники влади зараз багато говорять про формування передвиборчих штабів, але якщо в штаби ПР будуть входити силовики та інші посадові особи - ми мовчати не будемо», - заявив політик.

Також Валентин Наливайченко зазначив, що високо оцінює роботу міжнародних спостерігачів в Україну: «Люди повинні мати можливість змінити владу, тому дуже важливо співпрацювати з місіями міжнародних спостерігачів».

У свою чергу, заступник голови партії «Фронт змін» Андрій Пишний побоюється того, що Україна опиниться в повній ізоляції в тому випадку, якщо на виборах опозиція не зможе відновити політичний баланс.

«Насправді країна вже зараз знаходиться в ізоляції, - вважає Андрій Пишний. - Сьогодні за грошима Україні йде до Російської Федерації, у нас закриті програми співпраці з МВФ. Я не буду говорити вже про Ялтинському саміті, на який відмовилися їхати 14 президентів європейських країн. Не буду говорити про те, що Меркель заявила, що в Україні та Білорусі громадяни страждають від «диктатури й репресій».

При цьому Андрій Пишний підкреслив, що політика в Україні перетворюється на фарс. На його думку, сьогодні потрібно приділяти увагу боротьбі з корупцією, підвищувати конкурентну здатність економіки, боротися з монополізмом.

«За оцінками експертів журналу Форбс, Україні вперше в 2011 році зайняла 4-е місце в рейтингу найгірших економік світу. Хіба не це повинно стояти на порядку денному? Але замість цього ми говоримо про мови », - сказав політик.

Міністр економічного розвитку і торгівлі ПЕТРО ПОРОШЕНКО заперечив, що можливість для діалогу Україна з міжнародним співтовариством відкрита. На думку міністра, чесні парламентські вибори - запорука проведення реформ.

«Україна ніхто не заганяв в міжнародну ізоляцію. Інша справа, що українські політики їздять на зустрічі в Брюссель абсолютно беззмістовні », - зазначив він.

Чесні вибори, на думку Петра Порошенка, - вигідні і владі, і опозиції, бо лише після чесних прозорих виборів можна здійснювати реформи.

«Умови для проведення реформ: наявність голосів, перш за все - в парламенті. Друге - довіра. Довіра людей, яку можна отримати тільки через вибори. Заручившись довірою народу, можна проводити і антикризові, і антикорупційні реформи », - акцентував міністр.

«Звичайно, можна мобілізувати свій електорат через питання, скажімо, мови. Політтехнологічно це вигідно, але вкрай небезпечно », - вважає Петро Порошенко.

«Подивіться соціологію: питання мови - у третій десятці з тих, що хвилюють громадян. Куди більш актуальне для більшості виборців страх втратити роботу, страх зростання цін, падіння рівня життя. Незалежно від того, живуть люди на Сході чи на Заході. І ось на ці виклики повинні давати відповіді політики », - вважає міністр.

У свою чергу, радник Президента України, керівник головного управління гуманітарних та суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганна Герман переконана, що влада і опозиція повинні об'єднатися навколо ідеї євроінтеграції. Вона пропонує взяти за зразок позитивний досвід Польщі.

«Євроінтеграція - той напрямок, в якому ми повинні йти разом: і влада, і опозиція. Це буде ефективна політика, а не дефективна », - підкреслила Ганна Герман, уточнивши:« дефективна політика - це коли діячі всередині країни закликають до зовнішньополітичної ізоляції своєї держави, коли закликають до бойкоту Євро і т.д. ».

За словами радника глави держави, беручи участь у Вроцлавському форумі, вона говорила про це Віталію Кличко, з яким дискутувала в рамках панелі, однак лідер «Удару» відповів, що співпраця з ПР неможливо навіть в тому випадку, якщо мова йде про євроінтеграцію.

«Мене це шокувало», - зазначила Ганна Герман.

«Отже, ми повинні прийти до згоди в питанні євроінтеграції. І - дати шанс мільйонам. Щоб кожен українець мав можливість бути успішним у своєму маленькому бізнесі. Якщо зробити хоча б ці два кроки, це вже буде ефективна політика », - сказала радник Президента.

Народний депутат, глава парламентського комітету з питань євроінтеграції БОРИС ТАРАСЮК висловив одночасно бажання, щоб вибори були чесними, і сумнів, що це можливо за нинішньої влади.

«Нинішнє більшість у Раді грає правилами, а не за правилами. Влада вдалося використати розкол в опозиції для того, щоб протягнути вигідний для себе закон про вибори », - вважає політик.

Разом з тим, Борис Тарасюк висловив упевненість: сьогодні Україна недостатньо просто провести демократичні чесні вибори. «Навіть якщо вони будуть такими, залишиться ще одне важливе питання: питання Тимошенко і Луценко. Ця умова висунули навіть не ми, опозиція, але це - вимога європейських структур », - нагадав депутат.

При цьому Борис Тарасюк не сумнівається: «восени об'єднані опозиційні сили отримають перемогу».

У свою чергу, радник Президента України, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України МАРИНА СТАВНІЙЧУК вважає, що якість нового закону про вибори дає надію на чесні вибори.

«Сьогодні можна говорити про те, що якість нового закону дозволяє нам сподіватися на чесні, відкриті і прозорі вибори», - зазначила радник Президента.

Зокрема, вона нагадала, що робота над створенням нового закону про вибори проходила непросто, і спочатку мало хто вірив, що представникам влади й опозиції вдасться знайти спільну мову.

«Однак компроміс все ж таки був знайдений, в результаті чого опозиція визнала, що новий закон забезпечує демократичність проведення виборів і запобігання фальсифікацій», - сказала Марина Ставнійчук.

При цьому представник АПУ підкреслила, що за чесність і демократичність виборів відповідальні не тільки Президент країни, а й усі кандидати.

«Кінцевий результат залежатиме від того, як буде організована передвиборна кампанія і наскільки будуть підготовлені члени виборчих комісій і спостерігачі, наскільки готові кандидати не платити виборцям, а« завойовувати »їхні голоси передвиборними програмами», - вважає Марина Ставнійчук.

За словами генерального директора телеканалу ТВі Миколи Княжицького, майбутні парламентські вибори - це вибори не людей, а грошей.

«Все місто завішаний біг-бордами, на яких ми бачимо людей, які були вже в багатьох політичних силах», - зазначив він.

«Дивно сподіватися, що новий парламент буде боротися з корупцією. Корупціонери не можуть боротися з корупцією. Навіть якщо опозиція отримає більшість. Ми що, не знаємо, хто є в опозиції поряд з порядними людьми? »- Заявив Микола Княжицький.

Разом з тим, засновник руху «Чесно» ОЛЕГ РИБАЧУК переконаний: все зміниться, коли до влади прийдуть люди без вождизму. Оскільки на сьогоднішній день в Україні реалізуються дві концепції - консолідація влади і її капіталізація.

Разом з тим, Олег Рибачук зазначив, що опозиція, окрім того, що декларує необхідність отримати більш широку суспільну підтримку, мало що для цього робить.

«Тому дуже велика кількість активних громадян не підтримує сьогодні ні влада, ні опозицію, і кількість цих людей зростає», - вважає експерт.

На його думку, в країні все зміниться тоді, коли найбільш активна частина суспільства самоорганізується і прийде до влади.

«Є багато громадських організацій, які зрозуміли: якщо не прийдеш до влади сам, ніхто за тебе цього не зробить. Прийдуть інші сили, з іншим розуміння політичної конкуренції, без вождизму, з опорою на громадську думку. І коли зміниться ця ситуація, у нас будуть дуже щирі відносини з ЄС », - вважає Олег Рибачук.

При цьому, заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий вважає, що вибори важливі тільки для зовнішнього іміджу України, і якість українського політикуму після виборів не зміниться.

«Добре, що в Україні є вибори, інакше ми не могли б відкладати деякі питання. Добре, що у нас є Євро - воно допомагає нам вижити економічно, - поділився своїми міркуваннями експерт. - Але давайте подумаємо: чи зміниться після виборів якість українського політикуму?! »- Поставив риторичне питання експерт.

На його думку, парламентські вибори 2012 року важливі швидше для зовнішньої політики України. «Україні зараз несе серйозні іміджеві втрати, тому важливо вибори провести на високому рівні», - упевнений він.

 

Автор: admin от 06.06.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X