Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/255/mazho-i-2012-chastina-1/

Версия для печати / Оригинальная версия





МАЖОРИ -2012 - частина 1

«Розкрийте роти, зірвіть убори, на батькових« Волгах », хлопчики-мажори!» Пам'ятаєте цю стару добру пісню Юрія Шевчука? Так, часи змінюються, «вершки суспільства» вже багато років, як пересіли на куди більш престижні «Порше» або «Астон Мартін». Проте ми сьогодні трошки не про тих мажорів поговоримо. А про тих, які від слова «мажоритарник». Що значить - кандидат в депутати по мажоритарному округу. Тобто - скоріше, про папах мажорів.

 

Хоча офіційно висунення кандидатів розпочнеться лише в серпні, процес «бродіння» (чи то пак - визначення, хто з політиків де буде катувати своє щастя стати обранцем народу) пішов повним ходом. Бал л отірованіе по мажоритарці вимагає від кандидата прояви кращих якостей політичного лідера і організатора, не у кожного вони є. Але навіть при всіх найкращих якостях, боротьба по округу - як гра в футбол. Ніколи не можна бути заздалегідь упевненим в кінцевому результаті. Тим цікавіше подивитися, хто з відомих політичних фігур готовий кинути виклик долі. Оскільки всі 225 округів в одній статті оглянути проблематично, почнемо з західноукраїнських областей.

ЛЬВІВЩИНА

Петро Писарчук - великий бізнесмен, голова Львівської обласної організації Партії регіонів. Експерти сватають його на центральний округ міста Львова.Подейкують, що зайняв на останніх виборах мера друге місце Писарчук не залишає надії таки змінити міського голову Андрія Садового. Відповідно, йому є сенс «угноїв» міську грунт в ході парламентської кампанії.

Ірина Фаріон - депутат облради від «Свободи». Відома своїми скандальними заявами про «неправильності» русифікованих імен дітей, Фаріон, тим не менш, має високий рейтинг серед городян.

Василь Куйбіда - колишній мер Львова. Був і мером, і депутатом, проявив себе як майстер поговорити - з одного боку, і дуже слабкий організатор - з іншого. Але знову не проти спробувати. Тарас Стецьків - діючий народний депутат (фракція НУ-НС), член луценківської «Самооборони». В 2005-м керував організацією ювілейного конкурсу «Євробачення» в Києві, виявився непоганим керівником.

Андрій Парубій - діючий депутат НУ-НС, відзначився в ході силових акцій опозиції в протест проти ратифікації так званих харківських угод.

Олександр Гудима - діючий депутат «БЮТ-Батьківщини», був головним радником прем'єра Юлії Тимошенко з енергетичних питань.

Тетяна Чорновіл - відома інтернет-журналістка, яка свого часу була однією з керівниць штабу запроторений за грати кандидата в депутати Андрія Шкіля.За її власними словами, збирається підкупити виборців чесністю та відкритістю, а не грошима.

Володимир В'язівський - діючий депутат від НУ-НС. Кілька разів засвітився в ході силових акцій опозиції в парламенті.

Ігор Осташ - колишній депутат ющенківської фракції «Наша України», активно працював на зовнішньополітичному напрямі.

ВОЛИНЬ

Адам Мартинюк - перший віце-спікер Верховної Ради, уродженець Волинської області. Незважаючи на його неприйнятний для жителів регіону комуністичний забарвлення, заявив про бажання висуватися по мажоритарці на малій Батьківщині.

Ігор Палиця - діючий депутат від НУ-НС, помічник олігарха Ігоря Коломойського. Є інформація, що Палиця має намір висунутися в обласному центрі - Луцьку, від кличківське «Удару».

Микола Мартиненко - діючий депутат від НУ-НС, один з найближчих соратників Арсенія Яценюка. Колись, в 2002-м, Мартиненко переміг по мажоритарці на Волині - по Ковельському виборчому округу. Наобіцяв місцевим жителям «золоті гори» - побудувати в Ковелі «Інтерпорт» - перевалочний пункт з торгівлі Україна з Західною Європою. Обіцянки не були реалізовані ні на йоту, Мартиненка після обрання в Ковелі майже не бачили і лаяли благим матом. Проте зараз, як видно, депутат вирішив, що про його старі обіцянки успішно забуті, і готовий обіцяти знову.

Катерина Ващук - давній заслужений діяч литвинівській Народної партії. Має хороші шанси перемогти на окрузі в рідному Берестечко. Якщо тільки соратники вмовлять її балотуватися.

Григорій Смітюх - діючий депутат від Партії регіонів, уродженець Волині.Незважаючи на непопулярність його політичної сили у місцевого населення, має шанси завдяки потужному фінансовому ресурсу.

РІВНЕНЩИНА

Віктор Матчук - діючий депутат від НУ-НС, колишній губернатор Рівненщини (при президенті Ющенко). Прославився тим, що підтримував Ющенка до останнього, звинувачуючи тих, хто в ньому зневірився, в зраді гаранта.

ТЕРНОПІЛЬЩИНА

Олег Тягнибок - лідер ВО «Свобода». Незважаючи на те, що його заступник з партії Андрій Мохник не так давно емоційно доводив «Оглядачу», що Тягнибок піде тільки на чолі списку, в ЗМІ з'являється все більше припущень, що головний свободівець може вибрати мажоритарку. Виною чого - падаючий рейтинг партії. Є версія, що Олег Тягнибок піде по виборчому округу в обласному центрі.

Віктор Ющенко - колишній президент. Подейкують, що екс-гарант був би радий записатися в «списковий список» об'єднаної опозиції. Та не беруть - в Партію регіонів посилають. Тому Віктор Андрійович нібито чає надії, що йому опозиціонери дадуть хоч округ на Тернопільщині, де він колись навчався і починав трудову діяльність.

Валентин Наливайченко - екс-глава СБУ. «Керуючий справами» ющенківської партії «Наша України» теж збирається балотуватися по мажоритарці на Тернопільщині. Правда, як і у його політичного вождя, у Наливайченка є проблема - об'єднана опозиція його теж поки не визнала «своїм». У той же час опитані «Обозревателем» експерти вважають, що для Наліввайченко ця проблема цілком вирішувана - за умови, якщо він голосніше нагадає про себе як про загальнонаціональному політиці в центральних ЗМІ.

Дмитро Фірташ - акціонер «РосУкрЕнерго». Виглядає фантастикою, але є підстави припускати, що головний газовий олігарх теж піде по тернопільської мажоритарці. Справа в тому, що народився Фірташ тут - в Заліщицькому районі, тут до сих пір живуть його батьки. І останнім часом він почав активно дарувати подарунки місцевим школам і лікарням - від підручників до машин швидкої допомоги.

ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА

Михайло Вишиванюк - чинний губернатор, член ПР. Сам він, щоправда, заявив, що в депутати не піде. Проте швидше за все буде так, як партія скаже - більше тут регіоналам висувати просто нікого.

Ігор Насалик - мер Калуша, олігарх місцевого масштабу. Уже бував мажоритарником, і кожен раз балотуючись (і в депутати, і на мера) перемагав з дуже великим відривом. Входить в команду Анатолія Гриценко.

БУКОВИНА

Василь Онопенко - екс-глава Верховного суду, в Чернівцях пройшла значна частина його професійної діяльності.

Георгій Манчуленко - колишній депутат від Української народної партії Юрія Костенка, представлятиме об'єднаний список Тимошенко-Яценюка.

Іван Попеску - чинний депутат-регіонал, має румунські коріння і хорошу підтримку у «своїх» в прикордонних районах.

ЗАКАРПАТТЯ

Віктор Балога - міністр МНС, колишній губернатор Закарпаття.

Сергій Ратушняк - заклятий ворог Балоги, колишній мер Ужгорода.

Геннадій Москаль - ще один заклятий ворог Балоги, діючий депутат НУ-НС, колишній перший заступник міністра внутрішніх справ, колишній губернатор і колишній начальник закарпатської міліції.

Ігор Кріль - діючий депутат НУ-НС, давній бізнес-і політичний партнер Віктора Балоги.

Василь Петьовка - діючий депутат НУ-НС, колишній мер Мукачева (переміг в 2003 році в «бандитських виборах» проти Ернеста Нусера), двоюрідний брат і соратник Віктора Балоги.


Володимир СОНЮК 

obozrevatel.com
 

 

Автор: admin от 05.06.2012
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X