Русский Выберите язык  Выберите язык

Электоральные преференции населения Украины накануне парламентских выборов 2014

Соціологічна фірма “Рейтинг+” провела Всеукраїнське опитування на тему: “Електоральні преференції та очікування населення України напередодні дочасних парламентських виборів 2014 року”.

Польовий етап був проведений 20 – 28 вересня 2014р. Всього по репрезентативній квотній виборці було опитано 2300 осіб по 100 респондентів в усіх областях України, крім Донецької і Луганської, та м. Києві. Отримані результати були перезважені пропорційно кількості виборців в різних областях України. Похибка вибірки не перевищує 3%.

Як свідчать результати опитування, очікується досить висока явка виборців (62,4%) тих респондентів, які зголосились взяти участь у дочасних виборах до ВРУ на противагу тим 37,6% опитаним, що мають намір і радше мають намір, знехтувати своїм конституційним правом.

Заслуговує на увагу спектр відповідей респондентів на питання: “Якби   вибори   до   Верховної   Ради   України   вiдбувались   у   найближчу   недiлю, то   за   яку   партiю (блок партій)  Ви   б   проголосували?”. (у відсотках серед усіх опитаних) (див. таблицю).
 

Блок П.Порошенка 23,7
ВО “Батькiвщина”      4,1
ВО Свобода    2,6
Громадянська позиція           4,2
Комуністична партія України 2,3
Народний фронт 4,3
Партія «Сильна Україна»     2,9
Опозиційний блок     2,1
«Правий сектор»        1,2
Радикальна партія О.Ляшка  7,1
Самопоміч      2,3
Iнша партiя (вкажiть)             1,0
Важко вiдповiсти       23,8
Не братиму участь у виборах           18,4

Отже, більш ніж впевнено лідирує Блок Петра Порошенка (23,7%). На другому місці йде  Радикальна партія Олега Ляшка (7,1%). На чільне третє місце у парламентських перегонах претендують відразу три політичні партії: Народний фронт (4,3%), Громадянська позиція (4,2%) та ВО “Батькiвщина” (4,1%), яким наразі зовсім трохи не вистачає для здолання п‘ятивідсоткового електорального бар‘єру.

Варто звернути увагу на значний електоральний резерв, який складають ті респонденти, які ще не визначились зі своїм вибором (23,8%). Зрозуміло, що більше підстав розраховувати на даний  резерв мають фаворити виборчих перегонів. Втім за рахунок симпатиків тих чи тих політичних партій покращаться шанси у боротьбі за звитягу у “Сильної України” та “Опозиційного блоку”. Якщо врахувати, що ці політичні сили (особливо остання) традиційно мали значну підтримку на Донбасі, де опитування з об‘єктивних причин не проводилось, то зрозуміло, що їх електоральний здобуток зросте ще більше.

Досить цікавим є і з‘ясування своєрідного антирейтингу учасників парламентських перегонів. Отже, лідером антирейтингу  симпатій виборців є Комуністична партія України, за яку за жодних обставин не будуть голосувати майже половина опитаних (47,2%). Для порівняння, за жодних обставин за «Сильну Україну”, ВО “Батьківщину”, ВО “Свободу” і “Правий сектор” не будуть голосувати біля 20% респондентів. Інші політичні сили викликають значно менше антипатій виборців.

Прикметними є відповіді  респондентів на два взаємопов‘язаних питання, які стосуються зовнішньополітичного вектору розвитку України.  Щодо напрямку міжнародної інтеграції України спектр громадської думки розподілився наступним чином: вступ до Європейського Союзу підтримують трохи більше половини опитаних (52,8%) на противагу тим 18,9%, які воліли б бачити Україну у складі Митного Союзу. На думку 16,9% респондентів Україна не повинна приєднуватися до даних союзів. Інші опитані вагались з відповіддю на це питання. Майже половина опитаних (48,6%) підтримують вступ України до НАТО. Протилежної думки дотримуються  майже третина респондентів (32,7%). Інші не визначились з даного питання.

izvestia.kiev.ua

 

Автор: admin от 10.10.2014
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X