Выборы в Украине, Результаты парламентских выборов в Украине, Президентские выборы 2019


http://vibori.co.ua/articles/1/1243/oppozitsiya-obzhalovala-v-va-prinyatiya-zakona-o-referendume/

Версия для печати / Оригинальная версия





Оппозиция обжаловала в ВАСУ принятия закона о референдуме

У середу, 24 квітня, три опозиційні політичні сили: «Батьківщина», «Свобода» та «Удар» звернулися до Вищого адміністративного суду України з позовом про оскарження ухвалення минулим скликанням Верховної Ради закону «Про всеукраїнський референдум».

Опозиційні сили наголошують, що при ухваленні закону про референдум 6 листопада 2012 року Верховна Рада України вчинила протиправні дії, внаслідок яких було прийнято незаконне рішення з грубим порушенням Конституції України та Регламенту ВР.

У позовній заяві зазначається, що проект закону про референдум було прийнято за основу 3 червня 2010 року, після чого народні депутати надали відповідні пропозиції та поправки до його тексту. Деякі поправки згодом були прийняті парламентом, а відтак - текст законопроекту змінено, а рішенням ВР від 10 липня 2010 року зазначений проект закону був направлений на повторне друге читання.

Попри це, 6 листопада 2012 року на голосування було неправомірно поставлено редакцію законопроекту про референдум в першому читанні - без урахування вже прийнятих у другому читанні поправок. Таким чином, було ухвалено закон в його «первинній» редакції.

«Більш того, рішення про ухвалення законопроекту прийнято без попереднього постатейного обговорення проекту та взагалі будь-якого його обговорення народними депутатами в залі, без розгляду поправок та пропозицій», - йдеться в позовній заяві.

Окрім того, саме голосування за законопроект про всеукраїнський референдум «носило відверто неособистий характер», зазначається в документі. Цей факт підтверджують дані письмової реєстрації народних депутатів того дня. Так, відповідно до результатів голосування про ухвалення закону, картками проголосували: за – 265 народні депутати, проти – 15, утримались – 0, не голосували – 69. «Це не відповідає дійсності, оскільки згідно даних письмової реєстрації народних депутатів України того дня із депутатів, які голосували за прийняття зазначеного законопроекту, 70 насправді були відсутні», - наголошено в позові.

Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк у ході візиту до Брюсселя заявив журналістам, що опозиція вимагає скасування закону про референдум, оскільки цей закон був ухвалений з порушенням однієї з базових вимог Конституції України - особистого голосування депутатів. «Ми усвідомлюємо, що ВАСУ не підтримає позицію опозиції, тому що він знаходиться під тиском адміністрації президента. Але ми робимо це спеціально для того, щоб після ВАСУ отримати право подачі позову до Європейського суду з прав людини щодо скасування закону про референдум», - наголосив Арсеній Яценюк.

Як зазначив народний депутат від фракції «Батьківщина» Павло Петренко, лише після розгляду питання у ВАСУ опозиція матиме змогу звернутися у цій справі до Європейського суду з прав людини. «Як відомо, ЄСПЛ має право розглядати справу лише у тому випадку, коли вичерпано всі внутрішні засоби захисту порушених прав», - підкреслив він.

byut.com.ua

 

Автор: admin от 25.04.2013
Оценка: 





  


Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. |


 

CMS Status-X