Русский Выберите язык  Выберите язык

Глава КИУ: Власть выбирает, где ей выгодно проводить выборы

Чому «регіонали» несподівано відіграли назад ситуацію з призначенням київських виборів і підстрахувалися в цьому Конституційним Судом України,  «Коментарям» розповів глава Комітету виборців України Олександр Черненко

Чи означає направлення депутатами-«регіоналами» в КСУ прохання роз´яснити, коли слід проводити вибори столичного голови і Київради, що виборів цього року в столиці не буде і їх перенесуть на 2015 рік?


Ми мали прецедент у п’яти мажоритарних округах на виборах до ВР, коли виникла колізія з тим, хто повинен призначати перевибори на цих округах. Це питання можна було легко вирішити за допомогою ухвалення відповідних змін до законодавства, які дали б повноваження ЦВК призначити вибори. Але влада пішла іншим шляхом, направивши подання в КСУ. По суті, влада відклала вибори в п´яти округах на невизначений строк, оскільки КСУ може розглядати подання нескінченно довго.

Зараз влада йде за тим самим сценарієм із київськими виборами. Про що може бути дискусія, якщо в Києві вже рік немає легітимного мера, а у Київради наприкінці травня закінчаться повноваження? Зараз влада апелює до Конституції, кажучи про те, що вибори до місцевих рад повинні проходити одночасно. Але тоді незрозуміло, чому в такому разі Партія регіонів призначила вибори на 30 жовтня 2010 року до всіх місцевих рад, окрім Києва і Тернопільської облради. Тоді їх чомусь не хвилювало одночасне проведення всіх місцевих виборів.

Влада аргументує свої дії тим, що ситуація з виборами в Києві вийшла з політико-правового поля. Як ви вважаєте, наскільки це відповідає дійсності?
Це правда. Але у такому разі й рішення також має бути політико-правовим. Тому та постанова (про призначення виборів у Києві на 2 червня 2013 року. – Ред.), яка була зареєстрована в парламенті й пройшла профільний комітет, була виходом із цієї тупикової ситуації. Звичайно, цей вихід не є юридично бездоганним, але в даному випадку бездоганного виходу із ситуації не існує. До речі, представники ПР підтримали призначення виборів на 2 червня на комітеті і були заяви «регіоналів», у тому числі й спікера Володимира Рибака, про те, що ця постанова буде підтримана. Все переграли буквально в останню мить. І тепер, якщо вибори не будуть призначені найближчим часом, це означає, що легітимної влади в Києві не буде. Я думаю, що це свідоме затягування, яке черговий раз ховає електоральну демократію в Україні. З таким успіхом можна буде відміняти і призначати будь-які вибори в країні.

Якщо не буде прийнято постанову про 2 червня, то це означає, що надалі дату виборів у Києві можна буде легко відтягнути. Якщо кияни не отримають легітимної влади, то це лише посилить проблему в Києві. Але влада не бачить кандидата, який зміг би перемогти в боротьбі за крісло мера, і розуміє, що не отримає гарного результату на виборах до Київради. А владі головне не допустити психологічної переваги опозиції, яку вона отримає в результаті київських виборів. Адже кожні регіональні вибори розглядатимуться, як репетиція перед президентськими виборами.

Чи може бути пов´язане затягування з призначенням виборів у Чернівцях, Херсоні, Миколаєві та Ялті з боязню влади втратити психологію переможця? 

Як відомо, ці вибори призначаються звичайною постановою ВР, і в результаті у нас немає мера в Херсоні й Миколаєві, два роки немає міського голови в Чернівцях, хоча проект відповідної постанови є, але зал не голосує. Я вже не кажу про маленькі міста. Всього таких постанов парламент повинен прийняти під сотню. І влада вибиратиме, де їй вигідно проводити вибори, а де – ні. Ми могли спостерігати нещодавно довибори в деякі міськради і облради. При цьому в Львівську облраду довибори так і не пройшли нібито через відсутність коштів у бюджеті. Зате в Закарпатті, Чернівецькій, Івано-Франківській, Дніпропетровській і Харківській областях вибори пройшли. Влада використовує подвійні стандарти і, виходячи з власної вигоди, вирішує бути чи не бути виборам. 

 

Автор: admin от 20.03.2013
Оценка: 





  

Вы не можете комментировать!

 

Печать | Copyright © 2012, Chernenko Ev. Перепечатка материалов только при наличии активной гиперссылки на vibori.co.ua. | | Контакты
CMS Status-X